SDA bi danas trebala ostati i bez federalne vlasti. Najavljuju proteste

Fadil Novalić je krajem marta 2015. godine izabran za premijera Federacije Bosne i Hercegovine, a “neuništivi” Fadil bi danas, vjerovali ili ne, trebao napustiti omiljenu fotelju.

Naravno, nije to želja njegova niti njegove SDA ni predsjednika stranke Bakira Izetbegovića. Međutim, sudbina je htjela da je visoki predstavnik Christian Schmidt jučer donio odluku o deblokadi imenovanja Vlade Federacije BiH – naravno bez SDA.

Pozivaju na proteste
A nakon što je postalo definitivno jasno da će SDA izgubiti vlast u Federaciji BiH, iz ove stranke pozvali su na masovne proteste i to danas ispred Parlamenta FBiH.

Shodno odluci Schmidta, sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj se očekuje imenovanje nove Vlade FBiH bit će održana danas s početkom u 14 sati.

Vidjet ćemo da li uz SDA proteste ispod prozora…

Na dnevnom redu će biti imenovanje Vlade FBiH i prijedlog sastava nove Vlade koji je dostavila predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara.

Prema ovom prijedlogu, SDP će imati premijera Nermina Nikšića, Vojina Mijatovića kao ministra obrta i razvoja, Nerina Dizdara na čelu ministarstva za izbjeglice, Vedrana Lakića kao ministra za energiju, rudarstvo i industriju, Nedžada Lokmića kao ministra za boračka pitanja te Jasnu Duraković kao ministricu obrazovanja.

Raspored resora
NiP će imat Adnana Delića na čelu Ministarstva za rad i socijalna pitanja te Kemala Hrnjića kao ministra poljoprovrede.

Ispred Naše stranke u Vladi FBiH trebali bi biti Nasiha Pozder, kao ministrica turizma i zaštite okoliša, te Amir Hasičević kao ministar trgovine.

Ramo Isak, kao nezavisni kandidat, vodit će Ministarstvo unutrašnjih poslova.

HDZ BiH je iz svoje kvote dao je jedno ministarstvo HDZ-u 1990. To je Ministarstvo zdravstva na čije čelo bi trebao doći Nediljko Rimac.

HDZ-ovi prijedlozi za ministre su Toni Kraljević (Ministarstvo finansija), Vedran Škrobić (Ministarstvo pravde), Sanja Vlaisavljević (Ministarstvo kulture i sporta), Željko Nedić (Ministar prostornog uređenja) te Adnrijana Katić (Ministarstvo prometa i komunikacija).