SDA kampanju započela u Živinicama, Izetbegović: Povećat ćemo plate i penzije

Na Gradskom bulevaru “Nesib Malkić” u Živinicama održan je skup Stranke demokratske akcije (SDA) kojim je započeta kampanja za predstojeće Opće izbore.

Izetbegović očekuje pobjedu
Na skupu se obratio i predsjednik stranke i kandidat za člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je rekao da SDA, s Božijom pomoći i uz podršku naroda, ide u još jednu pobjedu.

– Neka ih je 11, neka ih je 111 i neka ih je 1.0011. Jedan pobjeđuje. I dok god pobjeđuje SDA, pobjeđivat će i BiH. Jer mi smo čuvari domovine. Narod je drugima dao povjerenje dva puta u protekle 32 godine, 2000. i 2010, i oba puta se pokajao, i na kraju pobunio. Drugi mandat se završio sukobima sa policijom i paljevinama zbog bahate SDP-ove vlasti. Ne smijemo dozvoliti nove eksperimente jer sasvim je jasno i brojčano dokazivo da ne postoji alternativa sposobna da zamijeni SDA – izjavio je Izetbegović.

Napredak BiH, dodao je, tek slijedi, naročito nakon sklanjanja utega blokada i kriza koje su opterećavale razvoj u proteklom periodu. Govoreći o obećanjima, Izetbegović je izdvojio dvije stvari.

– Ako zadržimo stabilnost u zemlji, povećat ćemo plaće i penzije za 50 posto u nastupajućem mandatu. U tom roku ćemo osigurati sva potrebna sredstva i završiti veliki dio autoputa Tuzla – Brčko – Orašje. Šleperi iz Tuzle i ostalih gradova u TK će ići duplo brže ka destinacijama u zemljama EU. Brže i komfornije – izjavio je Izetbegović.

Nasrtaji na ustavnopravni poredak BiH
Podsjetio je zatim Izetbegović na blokade SNSD-a u proteklom mandatu i nasrtaje na ustavnopravni poredak BiH.

– Prijetili su da će zaustaviti NATO put. Mi smo ga nastavili. Pokušali su oteti državnu imovinu. Mi smo je sačuvali. Htjeli su oteti državne nadležnosti. Mi smo ih zaustavili. Negirali su genocid. Bili smo uporni dok nismo dobili Inzkovu odluku koja im je to zabranila.

Pridruživao im se i HDZ. Zajedno su pokušavali razvlastiti Ustavni sud. Odbranili smo ga. Imali su svoje ljude u vrhu pravosuđa koji su im služili. Pomogli smo da budu smijenjeni. Smijenili smo ih. Imali su kontrolu nad CIK-om. Oduzeli smo im je. Nazivali su institucije i ulice po ratnim zločincima. Na kraju su morali skinuti ploče sa njihovim imenima – izjavio je Izetbegović.

Prisutnima na skupu također su se obratili nosilac liste Pokreta za državu za PSBiH Edin Ramić, nosilac liste SDA za PSBiH Denijal Tulumović, kandidat za predsjednika entiteta RS Senad Bratić, nosilac liste za PFBiH Mirsad Zaimović, te nositeljice listi SDA za skupštine BPK i HNK, Aida Obuća i Irma Memidžan.