SDA-ov Muamer Zukić: Ako Schmidt djeluje kako se priziva, morat ćemo braniti demokratiju!

SDA-ov delegat u Domu naroda FBiH Muamer Zukić najavio de ća ‘oni’ morati braniti demokratiju od visokog predstavnika u BiH.

On je na Facebooku komentirao proces formiranja vlasti bez SDA na federalnom nivou te je kazao da Osmorka to radi protuustavno.

“Grupa političkih partija, okupljena oko SDP-a, ide putem protuustavne uspostave vlasti. To svima treba biti jasno! Ishodište puta kojim se krenuli u konačnici podrazumijeva formiranje vlasti suprotno trenutno važećim odredbama Ustava Federacije Bosne i Hercegovine”, navodi Zukić.

Ističe da postoji prepreka, a to je Ustav FBiH.

“Kako bi prevazišli prepreku koja im stoji na putu, a koja se zove Ustav, traže da Visoki predstavnik djeluje. To praktično znači – nećemo mi svoje dijelovanje ‘uzakoniti’, nego ćemo Ustav prilagoditi našem ‘nezakonitom’ djelovanju. Takav primjer bi bio vjerovatno prvi u pravnoj teoriji i historiji moderne države.

Postoji u pravu Regula Catoniana, koja podrazumijeva pravilo otprilike sljedećeg sadržaja – ‘Ono što je od početka jednog slučaja nevaljano, ne može kasnije u tom istom predmetu konvalidirati’. Da pojednostavim, Visoki predstavnik ako bi nešto i mijenjao to bi se eventualno moglo odnositi na sljedeći izborni ciklus. S druge strane, na neku pravnu silu se sve može. Samo što onda više ne možemo govoriti niti o pravnoj sigurnosti, niti o pravu uopće, ni modernoj državi, ni demokratiji – onda na sceni imamo jezik sile”, kaže Zukić.

A, ako se to desi, Zukić najavljuje odbranu demokratije.

“U slučaju da Visoki predstavnik djeluje kako spomenuti prizivaju, mi ćemo biti u situaciji da branimo demokratiju od njega i onih koje predstavlja. Baš apsurd – Bosanci brane demokratiju od Zapada!”, zaključuje SDA-ov delegat.