Selo pogođeno potresom: Mještani Ljubetova još čekaju na svoje domove

Izvor: BHRT/Lamija Bajramović (S.M.)

Zemljotres koji je krajem decembra 2023. godine pogodio Bosnu i Hercegovinu, a posebno selo Ljubetovo u blizini Zenice, oštetio je 14 kuća, a nekoliko njih nisu uslovne za život. Mještani sela Ljubetovo čekaju na svoje domove, a Dom porodica u Zenici pružio je privremeni smještaj za dvije porodice iz ovog mjesta.

Krajem decembra 2023. godine, selo Ljubetovo nadomak Zenice, bilo je pogođeno zemljotresom jačine više od četiri stepena Rihterove skale. Sanacija krovova, pukotine zidova i konkretna obećana rješenja za mještane Ljubetova su na čekanju, a nekoliko mještana boravi privremeno izvan svojih domova.

ZAHID HORIĆ, mještanin sela Ljubetovo

“Nije nijedna kuća konkretno krenula sa radom. Ono šta se radi, rade mještani o svom trošku što je po meni apsurd. Onolike pukotine, nije to samo kod mene, to je na većini kuća…To je 17 kuća, ja ne vidim da se išta dobro uradilo. Ja sam se čuo nedavno sa predsjednikom mjesne zajednice, on kaže da je u toku izrada projektne dokumentacije”.

Dom porodica u Zenici pružio je smještaj za dvije obitelji iz sela Ljubetovo, koji se desio prošle godine, a kako nam ističu, uvijek su tu da pruže pomoć i ublaže traume, za sve one kojima je to potrebno.

HALIL ARNAUT, direktor Doma porodica u Zenici

“Saznali smo za to jedno malo selo Ljubetovo, da je njih najgore zadesilo i pogodilo i u narednih nekoliko dana, Nova godina, bilo je prisutno u medijima, vidjeli smo da su na teren izašli Civilna zaštita i Gradska uprava, gdje su ljudima prioritetno pomogli”.

ZAHID HORIĆ, mještanin sela Ljubetovo

“Kad mi je rekao da idem u dom, to je meni nekako odzvanjalo, toliko me pogodilo, da nakon 50 godina provedenog života tu, da sve ostavljaš i dođeš u dom. Mislim, to je stresno, to je bolno, ali kako su dani prolazili, kad vidiš ovdje ove uposlenike sve, onda te emotivno nekako podignu”.

U Domu porodica u Zenici trenutno boravi 75 štićenika, koji su raspoređeni u nekoliko grupa. Za mještane Ljubetova, ova ustanova bila je u poziciji da odgovori pozitivno ovoj situaciji, te da im pruži neograničen boravak.

HALIL ARNAUT, direktor Doma porodica u Zenici

“Kad se spomenulo tim porodicama da idu u dom, da nije im bilo jednostavno, možda su imali sliku o domu onaj nejasnu, međutim brzo su se razuvjerili. Taj isti dan došli su, uvjerili se gdje će boraviti sa svojim porodicama i onda je uslijedilo najljepše, zaista ovaj dom je postao i njihova takoreći porodica”.

Na naš upit vlastima Zeničko-dobojskog kantona i Gradu Zenica o situaciji u selu Ljubetovo i sigurnog povratka mještana u svoje domove, nismo dobili odgovor, a mještani ovog sela nadaju se izvjesnijoj budućnosti.