Šešelj traži privilegiranu telefonsku komunikaciju

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj zatražio je od Haškog tribunala da mu se ponovo omogući pravo na “privilegiranu telefonsku komunikaciju” s njegovim pravnim savjetnicima.

“Pravni savjetnici ni na koji način nisu učestvovali u mojim aktima nepoštovanja Haškog tribunala”, obrazložio je Šešelj u podnesku koji je 31. oktobra uputio predsjedniku suda.

Šešelj je zatražio da se “hitno” poništi odluka sekretara Tribunala Johna Hockinga, koji je, kako on tvrdi, samo na osnovu sumnje o mogućoj zloupotrebi ukinuo njegovo pravo na privilegiranu telefonsku komunikaciju s pravnim savjetnicima, javio je Tanjug.

Lider radikala je podsjetio da je 2004. i 2005. godine, kad su mu bile zabranjene posjete i telefonska i poštanska komunikacija, pronalazio načine da pisma pošalje u Beograd, od kojih su neka objavljena i u medijima.

“To što ja svjesno kršim propise, sekretaru ne može biti opravdanje da i on krši propise”, smatra Šešelj.

On je zatražio da mu se rokovi za podnošenje žalbi ili drugih podnesaka sudu počnu računati od dana kad mu bude ponovo omogućena privilegirana telefonska komunikacija s pravnim savjetnicima.

Lideru radikala je 28. oktobra na mjesec dana uveden nadzor nad svim oblicima komunikacije s pravnim savjetnicima, zbog sumnje da ih je koristio za otkrivanje povjerljivih informacija iz procesa koji se protiv njega vode u Haškom tribunalu.

Šešelj može komunicirati s pravnim timom na uobičajen način, ali se to ne primjenjuje kako sud ne bi imao uvid u sadržaje razgovora i prepiski.

Protiv Šešelja je u maju podignuta treća optužnica za nepoštovanje suda jer je na svojoj internetskoj stranici objavio četiri knjige i pet povjerljivih podnesaka s informacijama o većem broju zaštićenih svjedoka, koje je sam podnio sudu u okviru prethodnih suđenja.

Lideru SRS-a se u odvojenom postupku u Haagu sudi zbog zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini od 1991. do 1993. godine.

(VisokoIN/Fena)