Šest dana pred izbore: Ko sad ne želi pred TV kamere na debatu?

Na TVSA za večeras u 20 sati bila je zakazana predizborna debata kandidata za članove Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Kako tvrdi Mirsad Hadžikadić, kandidat Koalicije Država, snimanje je bilo zakazano za 13 sati. Bakir Izetbegović (SDA) je, prema njegovim riječima, odbio učešće na debati, a Denis Bećirović (11 stranaka opozicije) nije odgovorio na poziv.

“TVSA kaže da je otkazuju, jer ne žele da se ponovi scenarij sa N1 (kada Izetbegović nije došao na debatu, a Bećirović napustio debatu nedugo nakon njenog početka)”, objasnio je Hadžikadić.

Podsjetimo, na N1 je u četvrtak bila održana debata, ili bolje reći, planirana je, ali je na kraju u studiju ostao jedan kandidat.

Bakir Izetbegović se nije pojavio, a iz SDA su kazali da predsjednik ove stranke ne želi učestvovati na debati na komercijalnim televizijama.

Denis Bećirović je došao pa teatralno otišao. Kako je rekao, uradio je to jer se njegov glavni protukandidat nije pojavio. U studiju je ostao samo Mirsad Hadžikadić.

Međutim, dan kasnije, u programu FTV-a održana je debata na kojoj su prisustvovali svi kandidati. Ono što je privuklo najveću pažnju gledatelja bilo je (ne)poznavanje engleskog jezika.

Voditelj je prisutne pitao šta bi na engleskom kazali zvaničniku s kojim bi se sastali po dolasku na novu funkciju.

Bećirović je u više navrata odbio, Izetbegović je pričao, a Hadžikadić ocjenjivao.