Sidran je govorio o susretima sa smrću: Da sutra umrem moja bi žena ostala sa 200 KM penzije

Istaknuti redovni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine akademik Abdulah Sidran preminuo je jučer. Danas se hiljade ljudi opraštaju od neponovljivog “Sidre” citirajući njegova književna djela. Sidran je i ranije imao zdravstvenih problema. A o svojim bliskim susretima sa smrću govorio je gostujući u emisiji Pressing nakon što je preživio najteži oblik korone.

Prije nego je obolio od korone slavni književnik je imao velike probleme sa srcem.

“Doktor Kacila kada je došao raditi operacije zatekao je fascikle u kojima je bila anamneza onih pacijenata koji će raditi, u utorak uvečer je došao, u srijedu ujutru počinje operacije. Ja sam bio smješten za subotu. On je na kolegiju prvi put rekao, molim vas, ja bih intervenisao u ovom redoslijedu i citiram, da pokušamo gospodina Sidrana isčupati iza Azrailovih ruku. I prebacio me odmah, prvog da me radi, 8,5 sati je trajala operacija, tri bajpasa, to sam ja zvao sudijska nadoknada. Tada sam ja izašavši, vrativši se u kondiciju, razumio šta su moji poslovi, zadaci i šta je bila ideja onoga koji upravlja našim životima. I to sam prepoznao. Ovdje nisam mogao biti optimist, Azrai se ne može dva put predomisljati. I ne možeš dobiti dva puta produrženu sudijsku nadoknadu. Pa kad se već to dogodilo, onda sam ja danima, i dok sam tamo bio, s uvjerenjem da sam preživio i do dana današnjeg, odgonetao zbog čega se to desilo.” govorio je Sidran o svoja dva bliska susreta sa smrću.

Akademik je govorio o iskustvu koje ga je navelo na to da se zapita koji su to viši ciljevi.

“Koji je to viši cilj? Ne radi se o meni, nego se radi o nečemu što ja moram prepoznati i izvršiti. Radi se o tome da sam prepoznao dvije vrste razloga. Jedna je moja supruga i dvoje djece koji bi u slučaju da ja sutra prekosta ili jučer “skiknem” ostali na penziji od 200 maraka, što bi bilo pregrubo iz aspekta ljudskih sudbina prema mojoj gospođi koja je imala pretešku sudbinu. To bi bilo grubo u najneljudskijem smislu. Drugi aspekt sam tražio u onome što su moje kreativne sposobnosti i pronašao sam šta je to. Nije dobro da to sad kažem, ali sam pronašao i ako Bog da snage, već imam saradnike, putanje i tako dalje, moram uraditi još jedno veoma važno kulturno, književno umjetničko djelo. Imam ga, valja ga, metnuti u rernu, u društvenom pakovanju i izbaciti proizvod. To bi bilo ono što bi bilo opšti kulturni, društveni interes države Bosne i Hercegovine i naših naroda.” govorio je sidran u emisiji Pressing.

Kompletno gostovanje pogledajte u videu: