SISTEM PUCA, PARA NEMA: “Na sceni je rasprodaja RS-a, vlast prodaje šta stigne”

“Rudnika litijuma na Majevici neće biti jer narod Majevice i okoline ne želi svoje uništenje nego želi prosperitet”, navedeno je u emisiji “Izazovi” BN TV.

Razloga za odbijanje tog projekta je mnogo, a osnovni je što rudnik litijuma dovodi u pitanje opstanak i život stanovništva, saglasni su sagovornici.

“Definitivna odluka, kratko i jasno – Lopare su protiv otvaranja rudnika litijuma”, kaže načelnik opštine Rado Savić.

Kategorično odbacuje optužbe da je potpisao bilo kakav dokument kojim opština dozvoljava geološka istraživanja na Majevici.

“To je uradilo Ministarstvo rudarstva i energetike RS-a jer su oni po tada važećem zakonu jedino i mogli da urade. Jer je zakon promijenjen tek 2022. godine, i tada je uvedeno da lokalne zajednice daju saglasnost. Tako da ja ni teoretski ni praktično nisam mogao dati saglasnost za geološka istraživanja”, kaže Savić.

On navodi da je mnogo razloga dovelo do odbacivanja projekta rudnika litijuma, a prvi i osnovni je – narod Majevice ga ne želi. Osim toga, on naglašava, veoma je sumnjivo što takvog rudnika nema nigdje u Evropi.

“Devedeset odsto stanovništva je protiv otvaranja ovakvog rudnika. Taj rudnik je planiran u neposrednoj blizini naselja, a ljudi se plaše zagađenja i raseljavanja.”

Predsjednik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović kaže da želi da prozove vladiku zvorničko-tuzlanskog Fotija i Srpsku pravoslavnu crkvu i da ih pita jednostavno gdje su?

“Narod se pokrenuo u Crnoj Gori i odbranili smo crkvu. Učestvovao sam na 50 litija. Da nije bilo naroda i litija to ne bi bilo odbranjeno. Pitam ih gdje su oni sada da kažu dosta. Gdje su da kažu da se naroda raseljava, da su pređene sve granice, da neće biti ničega, ni parohija”.

Na sceni je rasprodaja RS-a na svim nivoima, kaže predsjednik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović.

“To je jedna rasprodaja. Nema razlike između RS-a i serije ‘Narkos’. Naš veliki vođa je unaprijed i prije izbora sve dogovorio šta će kome da da. On radi po tom principu. Ode u Rusiju obeća naftu, Serdarovu ugalj, Amerikancima litijum, Nijemcima sve što im treba. I, naravno, svi oni kažu ovaj nam je odličan”, kategoričan je Vukanović.

“Sistem puca, para nema i to je početak i kraj svih razloga zbog kojih vlast prodaje sve što stigne”, kaže zastupnik SDS-a u NSRS-u Ognjen Bodiroga.

“Zamislite u kakvom su problemu kada su prikazali deficit za 2024. u iznosu od 200 miliona. To onda mora da je pet puta veće od prikazanog. Ovaj je sistem napravio od Republike Srpske zemlju u kojoj imate oko 290.000 radnika, 280.000 penzionera, preko 60.000 nezaposlenih, a što je najgore, po prvi put u istoriji Srpske upisano je manje od 9.000 prvačića”, rekao je Bodiroga.

Opštine u kojima nema SNSD-a na vlasti mogu da zaborave na ulaganja, tvrdi Vukanović i ističe da samo opštine gdje vlada konvertitstvo mogu da dobiju nešto sredstava.

“Zamislite da su iz `Autoputeva RS` od 290.000 KM dali Hercegovini 5.500 KM, a `Igokea` je za renoviranje mokrih čvorova i svlačionica dobila 10.000 KM”, rekao je Bodiroga.

Načelik opštine Lopare je napomenuo da u RS-u prema Vladinom kriterijumu ima 35 nerazvijenih opština, te da će ta mjesta uskoro postati pusta.

Narod ima snagu, narod može sve, a loša vlast se boji naroda. Potrebno je pokretanje, saglasni su sagovornici emisije “Izazovi”.