Skupo plaćeni nerad: Zastupnici u FBiH nisu radili skoro tri mjeseca

Zadnju efektivnu radnu obavezu zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH imali su prije skoro tri mjeseca.

Krajem januara usvojen je Budžet Federacije BiH. Krajem istog mjeseca održavana je deveta redovna sjednice i od tada dobro plaćeni zastupnici nisu radili, tačnije njihov (ne)rad nije polučio nikakve rezultate i korist za građane i privredu većeg entiteta.

Pokušaj sjednice početkom marta je propao, a sjednica prekinuta jer vladajuća većina nije osigurala podršku nakanu da HDZ-ov Mladen Bošković privremeno preuzme ulogu predsjedavajućeg od Mirjane Marinković Lepić (NS).

Novi pokušaj nastavka je sutra, za kada je najavljen nastavak desete redovne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, koja je prekinuta 4. marta, na kojoj su se trebali razmatrati Izmjene i dopune Zakona o radu kojima se dozvoljava rad studenata i Zakon o djelatnosti psihologa.

U najavljenom dnevnom redu je jedan od novopredloženih federalnih zakona koji među brojnim drugim mjerama predviđa neradni dan nedjeljom i praznikom za radnike u trgovini – tržnim centrima i drugim prodajnim mjestima.

Zastupnici čija su mjesečna primanja veća od 4.000 KM, nisu bili su stanju održati pomenutu sjednicu. Samo u prošloj godini Delegatima Parlamentarne skupštine Federacije BiH na ime paušala isplaćeno je 182.286 KM, za smještaj 42.784 KM, dok je za odvojeni život isplaćeno 167.637 KM.

Podsjećamo da je usvajanjem Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine povećane i plate predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, federalnih ministara, parlamentaraca za nekoliko stotina KM. Ranija osnovica izabranih dužnosnika, nosioca državnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti iznosila je 385 KM i sada je povećana na 425 KM. Kada je riječ o federalnim zastupnicima i delegatima njihove osnovne plate prije povećanja su iznosile 3.003 KM, a sada su 3.315 KM što je povećanje za 312 KM. A na to sve idu paušali i naknade, te na kraju većina njih pređe iznos od 4.000 KM, dok neki dostižu brojku i od 7.000 KM.

Iz HDZ-a su protekle sedmice obavijestili javnost da su sa SDP-om razgovarali o funkcionisanju vlasti i radu na vitalnim pitanjima za cijelu BiH, a posebno Federaciju BiH.

– Reformski zamah mora dodatno ojačati, a otvorena pitanja biti žurno riješena partnerskim kompromisom, navode iz HDZ BiH.

No blokade u radu koje postavlja HDZ svjedoče da za ovu stranku manje važan reformski zamah, od imenovanja Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH što je i razlog glavne kočnicu u radu.