Slanjem policije na radnike se ne rješava problem Binasa

U bugojanskom Binasu još nema mira, ali ni posla za radnike koji i dalje protestuvuju tražeći ostavku kompletne uprave. Nadzorni odbor je prihvatio ostavku direktora Enesa Memića, ali su danas ponovo tražili intervenciju MUP-a kako bi nesmetano unutar firme mogli utvrđivati legalnost radničkog protesta.
– Već smo imali ovakva iskustva, ali nas neće uplašiti. Veći strah od policije izaziva nesigurna egzistencija koju nam svojom nesposobnošću serviraju stranački uhljebi smješteni u upravu i Nadzorni odbor. Umjesto da traže i kažnjavaju krivce za milionske gubitke oni bi da se obračunaju s radnicima koji zbog njih nemaju ni zdravstveno osiguranje, rekli su nam ogorčeni radnici.
Da njihov pritisak ipak daje rezultata pokazala je i ostavka izvršne direktorice za proizvodnju.

– Na svojoj poziciji još jedino istrajava direktorica za finansije, koja je kratko bila u firmi koju je napustila kada smo je izviždali. Mi tražimo posao i svoja prava, a pritisak im prave njihove mahinacije poput farse za mahanjem ugovorima o novim poslovima koji su falsifikovani kako bi se pokušao smiriti radnički bunt. I dalje im je glavni cilj dokazati da mi nismo legalan sindikat i to govori o njihovim namjerama, tvrde iz sindikata.

Sindikalni odbor Binas Bugojno došao je do informacije da postoje pokušaji da se na poziciju v.d. generalnog direktora preduzeća Binas d.d. Bugojno postavi izvjesni Mustafa Dagoja, a kojeg oni zovu “iskusnim menadžerom”.

Sumnjaju da mu je glavna referenca iskustvo u sukobljavanju sa sindikalnim predstavnicima dok je bio u Konfekciji Travnik. U sindikatu smatraju da njegove reference uglavnom vezane za male vlastite biznise koji prema njihovim informacijama nisu baš bili uspješni nije dovoljna garancija da se kvalitetno može uhvatiti u koštac sa problemima u Binasu.

Radnici su poručili da takvom čovjeku neće dozvoliti ulazak u Binas. Vlada F BiH još nije potvrdila ostavku dosadašnjeg direktora.