SLIKOVITA ANALIZA Dodikov savjetnik vidi ‘palestinizaciju dijela BiH’: ‘Trojka kompromisno kao Fatah, SDA i DF ratoborno kao Hamas’

Milan Tegeltija, savjetnik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, u jednoj od svojih brojnih analiza dešavanja na političkoj bh. sceni iznio je svoje viđenje dijela Bosne i Hercegovine.

Naime, kada je u pitanju probosanski blok, pojedine stranke i koalicije iz BiH uporedio je sa palestinskim organizacijama.

Tako kaže da mu, gledajući sa strane, borba između SDA i DF-a sa jedne, odnosno Trojke sa druge strane, liči na “koncepcijski sukob Hamasa i Fataha”.

– U bošnjačkom političkom korpusu se počinju nazirati obrisi diferencijacije vrlo slične palestinskim Fatahu i Hamasu. Pri čemu dio oko Trojke prihvata realnost i teži kompromisu, odričući se od agresije kao načina borbe kao Fatah, a dio oko SDA-DF se ponaša agresivno i ratoborno kao Hamas.

Kad posmatram sa strane bošnjačku političku scenu, bez ikakve namjere da provociram, čini mi se kao da gledam upravo koncepcijski sukob Fataha i Hamasa – napisao je Tegeltija.