Slobodan pristup infomacijama u bh. institucijama uskoro će skuplje da se plaća? Ovo su predloženi iznosi za građane i firme…

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine pripremilo je prijedlog odluke o visini naknade materijalnih troškova saglasno Zakonu o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija Bosne i Hercegovine

Predložena je nova odluka o visini naknade materijalnih troškova u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH, te je predviđeno da cijene budu više nego dosad, piše Faktor.

Samo bi naknada za svaku stranicu umnožavanja standardne veličine ostala ista – pola konvertibilne marke po stranici, za građane i firme, s tim da je, kao i dosad, prvih 20 stranica besplatno.

Istovremeno, naknada po svakom CD-u, DVD-u ili USB stiku za elektronsku dokumentaciju iznosila bi 20 KM. Po aktuelnoj odluci cijena o disketi je 10 KM.

Novom predloženom odlukom uvode se, prvi put, troškovi dostave u iznosu od 10 KM.

Novi Zakon o slobodi pristupa informacijama usvojen je u augustu prošle godine. Njime su propisane naknade čiji iznos treba biti utvrđen ovom odlukom koju je predložilo Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine i uputilo u proceduru usvajanja ka Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.