SLOVENAČKI TAJKUNI KOJI SU POSLOVALI SA BIH PALI U VELIKOJ POLICIJSKOJ AKCIJI: “IZVUKLI MILIONE…”

U okviru ove međunarodne operativne akcije na području BiH policijski službenici SIPA-e također vrše pretrese

Nacionalna istražna kancelarija Slovenije na teritoriji ove zemlje provodi više od 50 istraga zbog sumnje u zloupotrebu položaja i pranje novca.

Velika policijska akcija je rezultat je rada Zajedničkog istražnog tima SIPA-e, Tužilaštva BiH, te Specijalnog tužilaštva i policije Republike Slovenije.
Istrage se u Sloveniji odnose na građevinske firme i izdavanje fiktivnih računa navodno za izvođenje građevinskih radova.

Prema pisanju slovenačkog portala Necenzirano jedan od osumnjičenih je i Milan Mandarić, bivši vlasnik Fudbalskog kluba Olimpija Ljubljana.

Građevinska firma V3, koju vodi njegov kolega Miroslav Vidaković, koja je u posljednje dvije godine izvodila razne građevinske radove za pojedine budžetske korisnike, također je pod istragom.

Prema saznanjima, pod lupom je i nekoliko slovenačkih građevinskih firmi kojima su firme iz BiH navodno ispostavljale fiktivne račune za fiktivne građevinske radove.

U okviru ove međunarodne operativne akcije na području BiH policijski službenici SIPA-e također vrše pretrese.

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela “Organizovani kriminal” i “Pranje novca” propisana Krivičnim zakonom BiH.

U toku su i aktivnosti na prikupljanju podataka o novčanim sredstvima koja osumnjičene osobe posjeduju na računima banaka i sefovima u kojima eventualno drže novčana sredstva.