Slučaj „Tunel“: Osumnjičenima određen jednomjesečni pritvor

Kako saopštavaju u Osnovnom sudu u Podgorici, u odnosu na Katarinu Baćović, Ivicu Piperovića, Nikolu Milačića, određen je pritvor zbog osnovane sumnje da su učinili krivično djelo kriminalno udruživanje u sticaju sa krivičnim djelima teška krađa putem pomaganja i sprječavanje dokazivanja putem pomaganja, a u odnosu na osumnjičene Baćoviku i Milačića i zbog osnovane sumnje da su učinili krivično djelo falsifikovanje isprave.

Marjan Vuljaj osumnjičen je i za krivično djelo pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela.

“U odnosu na osumnjičenu K.B. određen je pritvor zbog postojanja konkretnih okolnosti koje ukazuju da će se osumnjičena dati u bjekstvo ukoliko se u daljem toku postupka bude branila sa slobode, budući da se u vremenskom periodu od kada je javnost putem medija obaviještena da je došlo do izvršenja predmetnih krivičnih djela krila i za skrivanje tražila i dobila pomoć od osumnjičenog M.V”, navode u saopštenju Suda.

Dodaju da je sudija za istragu cijenio činjenicu da u dosadašnjem toku istrage nije pronađen nijedan predmet čiji je nestanak utvrđen zapisnikom Višeg suda u Podgorici, pa po njegovoj ocjeni, u ovom trenutku postoji opasnost da bi osumnjičeni I.P. i N.M. ukoliko ostanu na slobodi mogli uništiti ili sakriti oružje koje je nestalo iz depoa Višeg suda u Podgorici, odnosno da bi osumnjičena K.B. mogla uticati na svjedoke čiji identitet nije željela da otkrije, a osumnjičeni N.M. i I.P. na saučesnike koji se još uvijek nalaze na slobodi, iz kojih razloga je određen pritvor i po tom pritvorskom osnovu.

“Što se tiče osumnjičenog M.V., budući da se radi o licu koje je ranije više puta osuđivano, i to zbog najrazličitijih krivičnih djela, to navedena okolnost, po mišljenju sudije za istragu, jasno ukazuje da će ovaj osumnjičeni ukoliko ostane na slobodi, ponoviti krivično djelo, zbog čega mu je po tom pritvorskom osnovu i određen pritvor. U odnosu na osumnjičenu K.B. odbijen je predlog za određivanje pritvora zbog opasnosti od ponavljanja djela, jer se radi o licu koje ranije nije osuđivano, pa ne postoji bilo koja okolnost koja ukazuje da bi mogla ponoviti krivično djelo. Takođe je odbijen i predlog da se odredi pritvor osumnjičenom I.P. po pritvorskom osnovu zbog opasnosti od bjekstva, budući da se radi o licu koje je čvrsto vezano za Crnu Goru, gdje mu živi porodica i gdje ima i stalno zaposlenje, kao i po pritvorskom osnovu zbog opasnosti od ponavljanja djela, jer se takođe radi o licu koje je ranije neosuđivano. U odnosu na osumnjičenog N.M. odbijen je predlog za određivanje pritvora zbog opasnosti od ponavljanja djela, iako se radi o licu koje je ranije osuđivano, ali zbog krivičnog djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja učinjenog prije deset godina, što znači da se ne radi o istovrsnom krivičnom djelu, pa ta okolnost sama za sebe, ne može predstavljati osnov da se zaključi da postoji opasnost da će ovaj osumnjičeni ponoviti krivično djelo. U konačnom, odbijen je i predlog da se osumnjičenom M.V. odredi pritvor zbog opasnosti od bjekstva, pa obzirom da on ima porodicu u Crnoj Gori, ne stoje konkretne okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, a osim toga, obzirom da mu se na teret stavlja samo krivično djelo pomaganje učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela, jasno je da u njegovom slučaju ne postoji bilo kakva opasnost da bi on mogao uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove krivičnog djela ili da će ometati postupak uticanjem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače”, objašnjava se u saopštenju Suda.

Oni su uhapšeni u četvrtak po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva, zbog sumnje da su dio kriminalne grupe koja je iskopala tunel do depoa Višeg suda u Podgorici.

Baćović je uhapšena po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva (ODT), u stanu u podgoričkom naselju Siti kvart.

Pred policijskim inspektorima na saslušanju u petak Baćović je priznala da je imala određenu ulogu u slučaju poznatom u javnosti kao “Tunel”.

Zbog učešća u ovom kriminalnom poduhvatu, policija traži i četvoricu državljana Srbije, Dejana Jovanovića, Milana Markovića, Veljka Markovića i Vladimira Erića. Policija je saopštila kako je u Švedskoj uhapšen Erić, i pokreće se procedura za njegovo izručenje.