Southgatea se godinama ismijavalo, a on je postavio rekord koji nikad nijedan engleski selektor neće dostići

Reprezentacija Engleske će protiv Španije igrati za naslov evropskog prvaka u Njemačkoj, njen prvi u historiji

Reprezentacija Engleske večeras je rezultatom 2:1 savladala Nizozemsku, čime je izborila učešće u drugom uzastopnom finalu Evropskog prvenstva.

Već godinama osporavani selektor Gareth Southgate, koji Englesku vodi još od Svjetskog prvenstva u Rusiji i ovo mu je četvrti veliki turnir, napravio je sa reprezentacijom ogroman uspjeh, iako je ovo jedna od najtalentovanijih engleskih generacija u historiji i igre koje Southgateova selekcija prikazuje nisu ni blizu onoga što je stvarni potencijal ekipe.

I pored toga, Southgate je večeras ostvario devetu pobjedu u eliminacionoj fazi na velikim turnirima, čime je izjednačio ukupan broj pobjeda koje su ostvarili svi drugi selektori zajedno.

Southgate je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji izbacio Kolumbiju i Švedsku, na prošlom Evropskom prvenstvu je eliminisao Njemačku, Ukrajinu i Dansku, na Svjetskom prvenstvu u Kataru je eliminisao Senegal, da bi sada eliminisao Slovačku, Švicarsku i Nizozemsku.

Ukupno je to devet selekcija, što je broj jednak broju koji su postigli svi ostali selektori u historiji reprezentacije zajedno. Engleska je na Evropskom prvenstvu 1996. godine eliminisala Španiju, i to joj je bila jedina pobjeda u eliminacionoj fazi na turnirima Evropskog prvenstva sve do dolaska Southgatea.

2006. godine je eliminisala Ekvador na Svjetskom prvenstvu, 2002. godine je eliminisala Dansku, a 1990. godine Belgiju i Kamerun. 1986. godine eliminisala je Paragvaj, a jedini put kad je osvojila naslov svjetskog prvaka, 1966. godine, Engleska je eliminisala Argentinu, Portugal i Njemačku.