Sramotna odluka o povećanju komunalnih taksi

Općinska organizacija Saveza za bolju budućnost Visoko smatra sramotnom odluku općinskog vijeća Visoko o odustajanju od poništenja Odluke o povećanju komunalnih taksi za pojedina privredna društva na području naše općine što će u mnogome otežati ionako tešku ekonomsku situaciju i stvoriti dodatne finansijske probleme privrednicima koji su u ovim teškim trenucima očigledno prepušteni sami sebi. Ova odluka ima posebnu težinu imajući u vidu da i nakon zahtjeva koji su uputili predstavnici skoro stotinu privrednika sa područja naše općine, nije došlo do poništenja iste, što dovoljno govori o odnosu općinskih vijećnika prema privredi uopće.

Nakon prošlogodišnjeg uvođenja fiskalnih kasa koje su za posljedicu imale između ostalog i gašenje na desetina malih preduzeća i obrta, povećanje komunalnih taksi za pojedine grupe privrednih društava u ovoj godini dodatno otežavaju normalno funkcionisanje naše privrede i predstavljaju nove namete privrednicima. Iako je tekuća godina najavljena kao teška godina, posebno kada je u pitanju ekonomija, to nije spriječilo vijećnike općinskog vijeća Visoko u donošenju ovakve odluke. Ključno pitanje koje se postavlja je da li će ovo izglasavanje dovesti do gašenja pojedinih privrednih subjekata i ko će snositi odgovornost ako se to desi?

Očigledno je da su za ovu sramotnu odluku glasali vijećnici koji nikada nisu bili u prilici da vode privredna društva i stvaraju nove vrijednosti. Imajući u vidu da je većina onih koji sjede u općinskom vijeću Visoko istovremeno zaposleno u onim institucijama koje su budžetski korisnici razumljiv je njihov mačehinski odnos prema privrednicima i privredi uopće, a posebno sa stanovišta prenapuhanog i nerealnog budžeta koji će, sada je sasvim sugurno pasti na pleća onih poreznih obveznika za koje općina vec dugo vremena nema sluha kada je u pitanju poslovni ambijent u kojem rade. Na sreću, ovaj saziv općinskog vijeća Visoko ušao je u posljednju godinu svog mandata u kojem će biti zapamćeno kao najlošije vijeće u postratnom periodu naše općine, te je sada sasvim sigurno da mnogi od njih neće imati priliku da ponovno zasjednu na vijećničke pozicije.

SBBBIH Visoko poziva visočku javnost i građane da izvrše dodatni pritisak na općinske vijećnike kako u preostalom periodu njihovog mandata ne bi iskoristili priliku za donošenje ovakvih i sličnih sramnih odluka čije će posljedice građani a posebno privrednici ubrzo osjetiti. Također, OO SBBBiH Visoko podržava inicijativu za ponovnim aktiviranjem udruženja privrednika na području naše općine posebno sada kada su se uvjerili kakav je odnos političkih predstavnika prema onima koji i u ovako teškim vremenima pokušavaju poslovati i na taj način očuvati i ovo malo ekonomske stabilnosti na području općine Visoko.

OOSBBBIH VISOKO