Srpska pravoslavna crkva odlikovala osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja

Eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička Srpske pravoslavne crkve dodelila je orden Svetog vladike Mardarija lider radikalnog SRS-a i osuđenom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju, saopćeno je iz Srpske radikalne stranke.

Orden Šešelju je uručio vladika bački Irinej koji je poručio “da mu je pripao dio časti i prijatna dužnost da u ime preosvećenog vladike Longina uruči ovaj divni orden, napravljen u ime jednoga divnog Božijeg ugodnika, svetitelja, našeg gotovo savremenika, Svetoga brata Mardarija“.

Šešelj je rekao da mu je veliko zadovoljstvo i čast da on “kao nedostojan“ primi ovo visko crkveno odlikovanje.

Lider radikala dodao je i da kada je svojevremeno, kada je boravio u Americi, Кanadi i Australiji, zatekao tamo Srbe “podijeljene, zavađene na krv i nož“.

“Ja sam se trudio, na svakom mjestu gdje sam boravio, da se taj raskol prevaziđe, da se crkva ponovo ujedini i imao sam prilično uspjeha. Po prvi put su jedni drugima dolazili u crkvene domove, u crkve, manastire, a onda je dolazak na čelo srpske crkve patrijarha Pavla širom otvorio put da se to zaista i postigne“, rekao je osuđeni ratni zločinac Šešelj.

Podsjetimo, Vojislav Šešelj je pravosnažnom presudom Haškog tribunala iz 2018. godine osuđen na deset godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premiještanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992.

To se smatralo početkom progona Hrvata iz tog mjesta, koji su u njemu tada činili većinu stanovništva, da bi danas u njemu živelo 80 odsto Srba. Snimak mitinga u Hrtkovcima je jedan od dokaza koje je Tužilaštvo izvodilo u Hagu.