Šta će Dodik uraditi kad mu se odbije prijedlog o mirnom razlazu

Prije samog usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a, Milorad Dodik poručio je da će entitet RS poslati ‘kolegama u FBiH’ prijedlog o mirnom razlazu ukoliko se Rezolucija usvoji.

I Rezolucija je usvojena, pa sad teče rok od 30 dana koji je Dodik sam sebi zadao za sastavljanje tog prijedloga.

No, za Dodika ona nije usvojena. Bar je tako sinoć euforično tvrdio nakon glasanja u UN-u.

“Blizu 110 zemalja nije glasalo ili je bilo protiv ili uzdržano. Ovo je propala rezolucija i to znači da UN nisu to podržale. Pa nas na zapadu uče da je demokratska većina ona koja je natpolovična od ukupnog broja. Oni to nemaju”, tješio je sinoć sam sebe.

Tu se postavlja pitanje propada li najava slanja prijedloga o mirnom razlazu jer po Dodiku Rezolucija nije usvojena?

No, nastranu sad politička šizofrenija svojstvena lideru bosanskih Srba po kojoj Rezolucija nije usvojena, a jeste, jer je i još jednoj naknadnoj izjavi ipak rekao da će uprkos “propalom pokušaju označavanja Srba kao genocidnog naroda” on uputiti prijedlog jer ne može Bošnjacima zaboraviti ni ‘pokušaj’.

Pravo pitanje smisla tog prijedloga jer njega niko ozbiljan neće ni razmatrati. Po Ustavu BiH entiteti nemaju pravo otcjepljenja, pa ni pravo na mirno razdruživanje. Ni RS ni FBiH nemaju ustavnu mogućnost da o tome odlučuju.

Dakle, šta će biti Dodikov potez kad ne dobije odgovor ili kada dobije odgovor da je njegov prijedlog bačen u kantu za smeće?

Sudeći po dosadašnjoj praksi djelovanja, Dodik bi mogao sazvati sastanak svih stranaka iz RS da zajedno odluče da RS ide u razlaz, a kad mu opozicija kaže da neće on bi mogao reći: Mi bi razlaz, ali neće opozicija.

Usput će zajedno sa Vučićem i SPC graditi mit da su Srbi odnijelu još jednu historijsku pobjedu, ovaj put na East Riveru. I kad bude trebao novi kredit da entitet ne bankrotira, doći će u Sarajevo da moli za garanciju države Bosne i Hercegovine.

raport