Stoltenberg: Narod i vlast u BiH odlučuju o ulasku u NATO

NATO je spreman da nastavi praktičnu saradnju sa BiH i da pomogne u daljem jačanju kapaciteta BiH u polju kibernetičkog kriminala i borbe protiv terorizma, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem u Briselu rekao da je današnja posjeta Bećirovića bila prilika da se razgovara o saradnji BiH i Alijanse.

Stoltenberg je, prenosi Srna, naveo da je BiH dugogodišnji partner NATO-a i da Alijansa podržava BiH na putu evroatlantskih integracija.

Prema njegovim riječima, Alijansa podržava nezavisnost i suverenitet BiH, kao i rad EUFOR-ove misije “Altea”.

Stoltenberg je naglasio da svi u BiH treba da rade zajedno na očuvanju i zaštiti institucija na nivou BiH.

On je naveo da Alijansa podržava sprovođenje reformi u BiH, te da je njihovo puno sprovođenje jedan od dva najvažnija uslova za punopravno članstvo BiH u NATO-u.

“BiH ima status zemlje sa Akcionim planom za članstvo, čiji je cilj da BiH bude članica Alijanse. Uslovi su reforme, da se zaista sprovedu, da se ojačaju zajedničke institucije i multietnička priroda Oružanih snaga BiH. Drugi uslov je da to mora da želi narod, kao i političke vlasti. O tome odlučuje BiH”, napomenuo je Stoltenberg.

On je dodao da iste reforme pomažu i na putu ka učlanjenju u EU.