Stotine penjača na Everest počeli da se vraćaju s vrha

Stotine penjača, koji su se u posljednjih nekoliko dana popeli na Mount Everest koristeći povoljne vremenske uslove, počeli su sigurno da se vraćaju niz planinu.

Među njima su i penjači koji su postavili rekorde na najvišem vrhu svijeta, uključujući i prvu Ukrajinku koja se popela na Mount Everest.

Između ostalih s njima je i nepalska planinarka (šerpa) Lakpa koja se popela deseti put na Mount Everest, najviši vrh svijeta. Četrdesetosmogodišnja Lakpa oborila je vlastiti rekord.

Rekla je da se sljedeći put planira popeti na drugi najviši vrh svijeta, K2 u Pakistanu.

Britanski planinar Kenton Cool, koji se popeo na Everest 16. put, postavio je rekord za najveći broj vrhova na Everestu.

Najpoznatiji planinarski vodič iz Nepala Kami Rita uspješno je realizovao 26. ekspediciju penjanja na najviši svjetski vrh Mount Everest, čime je popravio vlastiti svjetski rekord.

Ukrajinska penjačica Antonina Samoilova rekla je da se nada da će njeno postignuće skrenuti više pažnje na rat u njenoj zemlji.

“Moja glavna poruka za uspon bila je da skrenem pažnju svih zemalja i vlada da budu svjesni da u Ukrajini još uvijek imamo rat i da se ukrajinski narod još uvijek bori za svoju slobodu, za svoju budućnost. Treba nam pomoć sa svih strana”, rekla je Samoilova.

Ministarstvo turizma Nepala ove godine je izdalo ukupno 316 dozvola za pokušaj penjanja na najviši vrh svijeta.