“Stranka jedne porodice ne može odgovoriti teškim izazovima” – Budućnost SDA je neizvjesna

Nakon ovog vikenda u Stranci demokratske akcije će najvjerovatnije ostati sve po starom. Odnosno, kako sada stvari stoje, predsjednik ove stranke ostaje Bakir Izetbegović.

DOŽIVOTNI PREDSJEDNIK
Izetbegović je jedina opcija, no, da li je i najbolja, pitaju se brojni analitičari, smatrajući da je za vrijeme njegove “vladavine” SDA od uvjerljivo najjače stranke u BiH postala opoziciona stranka u kojoj je svako malo vršena sječa kadrova.

Stoga nisu sigurni kakva budućnost čeka ovu stranku sa starim/novim predsjednikom, imajući u vidu loše političke poteze koje je povlačio u posljednje vrijeme.

Da li će nastaviti sa lošom politikom, eliminisati oponente ili će pak promijeniti smjer i uvidjeti greške, još je teško reći. Čak i Šemsudin Mehmedović, čovjek čiju je kandidaturu u korijenu sasjekla izborna komisija stranke po nalogu lidera, smatra da je nezahvalno procjenjivati budućnost SDA.

– Naime, stranka koja postaje privatna stranka jednog ili dva lica, ili jedne porodice, u kojoj nema slobode izražavanja, slobode izbora, kojoj se bira doživotni predsjednik, teško da može očekivati svijetlu budućnost. Pogotovo da ima snagu da odgovori teškim izazovima koji čekaju ovu državu, rekao je Mehmedović.

Također je uoči održavanja “manifestacije demokratije”, kako su Kongres nazvali u SDA, kazao da je ovo “povijesni događaj jer delegati, nažalost, treći put zaredom biraju istog predsjednika”.

– Povijest i budućnost SDA, uvjeren sam, neće pisati niti određivati oni koji su zloupotrijebili SDA za održavanje apsolutističke jalove vladavine. Budućnost pripada onima koji će vratiti ideju, požrtvovanost i znanje, istakao je on i dodao da je neophodno promijeniti neke stvari.

– Imali smo časne potomke koji su znali i htjeli boriti se za dostojanstvo i prosperitet, pa ih zamijeniše generacije koje su poput morske pjene, bez cilja i znanja da nađu pravi put, poručio je on i naglasio da u SDA trebaju doći nove generacije, koje će donijeti slavu i pobjedu.

MANJAK INICIJATIVE

Podsjećamo, gost ovosedmičnog podcasta Oslobođenja bio je jedan od potpredsjednika SDA Adil Osmanović, koji je govorio o stranci pod vođstvom Sulejmana Tihića, a kasnije Bakira Izetbegovića.

– Tihić se vrlo dobro snašao, prije svega što je bio vrstan pravnik, znao je kako država funkcioniše i koje poteze povlačiti. Morate voditi umjerenu politiku: “Korak po korak, ali stalno naprijed”. Vi morate stalno inicirati sastanke i sjedenje. Morate sjediti sa svojim političkim suparnikom, voljeli to, ne voljeli, istakao je Osmanović, dodavši da je to bila ogromna prednost Sulejmana Tihića.

A za Izetbegovića smatra da mu treba inicijativa za razgovore. Od protesta ispred Parlamenta FBiH zbog odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta u vezi s deblokadom formiranja Vlade FBiH, Osmanović kaže da se trebalo ograditi iako je, kako je poznato, SDA i organizovala te proteste.