Studija: Pacijenti sa srčanim problemima podložniji zarazi korona virusom

Covid-19 različito utječe na oboljele – kod nekih izaziva samo blage simptome, kod nekih se razvije teška upala pluća, a kod nekih može dovesti i do smrti. Istraživači s Medicinskog sveučilišta u Indiji istraživali su utjecaj kardiovaskularnih komplikacija na ishode kod simptomatskih bolesnika s covidom-19.

Studijom su obuhvaćeni simptomatski bolesnici, a rađene su procjene kako bi se utvrdila prisutnost akutne srčane ozljede, kao i drugih srčanih komplikacija kao što su akutni koronarni sindrom (ACS), miokarditis, perikarditis, perikardijalni izljev, srčana tamponada i srčane aritmije.

Cilj istraživača bilo je utvrditi pojava smrti povezane s covidom-19, a poboljšanje kliničkih simptoma, normalne tjelesne temperature, radiološke rezolucije kao i dva uzastopna negativna testa na covid smatrali su uspješnim liječenjem.

U konačnu analizu uključeno je ukupno 108 simptomatskih bolesnika, od toga 70 muškarca. Najčešći simptomi bili su vrućica u 82 (75,9%), kašalj u 60 (55,6%) i dispneja u 57 (52,8%) pacijenata. Bolovi u prsima zabilježeni su kod 9 (8,3%) bolesnika.

Studija objavljena u znanstvenom časopisu Elsevier pokazala je da su pacijenti s akutnom srčanom ozljedom imali veću smrtnost od onih bez srčanih problema. Istraživači navode da ova studija pruža detaljno razumijevanje kardiovaskularnih implikacija kod pacijenata s covidom-19 te utjecaja ovih komplikacija na ishode kod oboljelih.

Pacijenti s popratnim bolestima poput hipertenzije, dijabetesa i kardiovaskularnim komplikacijama često su skloni zarazi koronavirusom, a istraživači navode da su ovi komorbiditeti povezani s težim ishodima. Akutna srčana ozljeda česta je komplikacija kod bolesnika s covidom-19 i povezana je s povećanom smrtnošću. Srčani biomarkeri mogu se koristiti za stratifikaciju rizika u kritično bolesnih bolesnika kako bi se identificirali oni kojima je potrebno intenzivno praćenje.

Istraživači su utvrdili da je kod pacijenata s covidom-19 koji imaju kardiovaskularne bolesti vjerojatnije da će razviti srčane komplikacije tijekom hospitalizacije te da je kod njih povećan rizik od smrtnog ishoda.