Suđenje Goranu Hadžiću tek u januaru 2013.?

Suđenje bivšem vođi pobunjenih hrvatskih Srba Goranu Hadžiću moglo bi započeti u siječnju 2013. godine, navodi se u nalogu predraspravnog suca koji vodi postupak protiv bivšeg predsjednika tzv. RSK optuženog za progon tisuća i ubojstvo stotina Hrvata na okupiranim područjima Hrvatske tijekom Domovinskog rata te za niz drugih zločina među kojima su i zlostavljanja, razaranje i pljačka.

U odluci predraspravnog suca Guya Delvoiea, kojom se utvrđuju rokovi za pojedine faze predraspravnog postupka, navodi se da bi tužiteljstvo trebalo podnijeti svoj predraspravni podnesak u svibnju sljedeće godine, obrana u lipnju 2012. godine, a suđenje bi moglo započeti u siječnju 2013. godine.

U odluci sudac poziva stranke u postupku da eventualne prigovore na raspored iznesu do 6. prosinca ove godine.

Hadžića se tereti da je bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata na čelu sa srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bio da se nasilno i trajno uklone Hrvati i drugo nesrpsko stanovništvo s jedne trećine hrvatskog teritorija koji su pod okupacijom držali pobunjeni Srbi uz pomoć Beograda.

Hadžić je tijekom rata prvo obavljao dužnost predsjednika vlade samoproglašene SAO SBZS, a nakon toga bio je i predsjednik samoproglašene RSK.

Uhićen je 20. srpnja u Srbiji nakon sedam godina bijega.

(VisokoIN/Fena)