SUDIJA ILIJA ŽIVKOVIĆ OPTUŽEN DA JE UZIMAO MITO KAKO BI NAMJESTIO UTAKMICE U PRVOJ LIGI FBIH

Kantonalno tužilaštvo HNK podiglo je optužnicu protiv fudbalskog sudije Ilije Živkovića zbog postojanja sumnje da je Živković počinio kazneno djelo “Primanje dara i drugih oblika koristi”.

Optužnica je u cjelosti potvrđena u Općinskom sudu u Čapljini.

“Optužnicom se Ilija Živković sumnjiči da je u svojstvu odgovorne osobe, delegiran kao glavni sudac, zajedno sa K. B., za suđenje određenih nogometnih utakmica, u tom svojstvu suca A Liste I lige Federacije BiH, postupio suprotno odredbama članka 4. st.1. toč. 3. Kodeksa o ponašanju članova Nogometne organizacije Nogometnog saveza Federacije BiH, tako što je od uprave nogometnog kluba koji se natječe u prvoj nogometnoj ligi Federacije BiH, zahtijevao i primio dar u vidu novčanog iznosa od 3.000,00 KM, na način da je optuženik dana 13.10.2019. godine trebao suditi utakmicu na nogometnom stadionu u Gabeli, Grad Čapljina, pa je neposredno prije početka utakmice po dogovoru došao u restoran „K.“ u Parku prirode Hutovo Blato, gdje je potom od prikrivenog istražitelja ispred navedenog restorana primio dar u iznosu od 3.000,00 KM, da bi zauzvrat u navedenom svojstvu i načinom suđenja utjecao na ishod rezultata nogometne utakmice u korist nogometnog kluba „G.“ i tako primljeni dar-novac u ukupnom iznosu od 3.000,00 KM prisvojio za sebe”, navodi se u saopćenju.

Tužilaštvo je u optužnici, sukladno Zakonu, predložilo Sudu određivanje sigurnosne mjere optuženiku i to mjeru zabrane vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije, na način da se optuženiku zabrani obavljanje svih funkcija i dužnosti u Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine, entitetskim i županijskim nogometnim savezima, kao i svim natjecanjima koje navedeni savez organizira na razini Bosne i Hercegovine.

Isto tako, Tužilaštvo je, u skladu sa zakonom, predložilo sudu da se optuženiku oduzme imovinska korist stečena kaznenim djelom u iznosu od 3.000,00 KM.

Općinski sud u Čapljini zakazao je ročište radi izjašnjenja o krivici optuženika za dan 30.01.2024. godine u 11:00 sati.