Sve teža epidemiološka situacija, priprema se otvaranje druge Kovid bolnice

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla uposlenici se pripremaju za otvaranje druge Kovid bolnice. Broj hospitaliziranih osoba značajno raste, a članovi Kriznog štaba nedavno su donijeli i mjere za ustanove obrazovanja, s ciljem što dužeg održavanja redovne nastave. Ljekari poručuju da ne postoji opravdan razlog za nevakcinaciju.

„Moja preporuka svom građanstvu je da je vrlo hrabar i nerazumno riskira onaj koji ulazi u ovu zimu nevakcinisan“, ističe Nermin Salkić, ljekar u UKC-u Tuzla.

Istog mišljenja je i profesor Boris Krešić, koji je prošle godine bio na kisiku sedam dana zbog korona virusa. Iskustvo je, kaže, previše bolno.

„Oni simptomi koje poslije vakcine imate, a to jesu malo povišena temperatura ili groznica koja traje jedan dan su ništa na osnovu onoga što možete proživjeti nakon oboljenja Kovida a da niste vakcinisani“, kaže Krešić.

„Teško je ljude ubjeđivati da je nešto u šta vjeruju drugačije. Međutim, ovdje se ne radi o religiji i vjeri. Ovdje se radi o čistoj nauci koja je vrlo komplikovana i treba je razumjeti, gdje bismo svoje povjerenje trebali dati ekspertima, a ne prikupljati informacije sa portala, YouTubea i ostalog“, kaže Salkić.

Epidemiološka situacija u najmnogoljudnijem kantonu se svakodnevno pogoršava i do kraja radne sedmice je već bilo više od 80 hospitaliziranih osoba, a više od 90 posto pacijenata nisu vakcinisani. Ljekari se već pripremaju za otvaranje i druge Kovid bolnice.

„Na jedan način spremamo se za veći priliv jer, prema informacijama naših stručnjaka, najžešći udar bi se mogao desiti krajem ovog mjeseca i prvih 15-20 dana mjeseca oktobra“, kazao je Bahrudin Hadžiefendić, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC-a Tuzla.

Nastava se, za sada, odvija redovno, uz odluke za maksimalno poštivanje epidemioloških mjera.

„Apel i uposlenicima obrazovnih institucija, ali i roditeljima učenika koji pohađaju nastavu na području TK da se vakcinišu“, poručio je Božo Jurić, ministar zdravstva Tuzlanskog kantona

Neizvjesno je šta nas očekuje u narednom periodu, ali ono što je sigurno, poručuju ljekari je da se jedino vakcinacijom stanje se može ublažiti.