Svjetske agencije: Imenovanje Aleksandra Vulina je uvreda Zapadu

Agencije AP i AFP javljaju danas da je srbijanska vlada imenovala čvrsto proruskog političara kao novog šefa svoje državne obavještajne agencije prenoseći objavu RTS-a da je Aleksandar Vulin imenovan za direktora Bezbjednosno-informativne agencije (BIA).

On je, podsjećaju, prethodno bio ministar unutrašnjih poslova i ministar odbrane Srbije.

Kao ministar unutrašnjih poslova posjetio je Moskvu u avgustu, u rijetkoj posjeti jednog evropskog državnog zvaničnika od početka ruske invazije u Ukrajini, i tada je naglasio da se Beograd neće pridružiti zapadnim sankcijama protiv Rusije zbog njenog rata u Ukrajini, piše AP.

On je tada rekao ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu da je Srbija jedina država u Evropi koja nije uvela sankcije i nije dio antiruske histerije.

AP navodi da se Srbija, koja zvanično traži članstvo u EU, godinama udaljava od svog evropskog puta ka tradicionalnom slovenskom savezniku Rusiji, kao i ka Kini.

Vuln se smatra ruskim čovjekom unutar srbijanskog rukovodstva.

“Njegovo imenovanje na tako osjetljivo obavještajno mjesto se vidi kao još jedna uvreda Zapadu i ignorisanje njegovih poziva Srbiji da se uskladi sa spoljnom politikom EU ako zaista želi da se pridruži bloku”, navodi AP.

AP prenosi da je Vulin govori da Srbija treba da odustane od svog članstva u EU i da treba da se okrene Moskvi, i da često kritikuje susjedne države i njihove vođe i naziva ih pogrdnim imenima ukazujući da je Vulinu zabranjen ulaz u Hrvatsku, članicu EU.

Vulin se zalaže za stvaranje tzv. “Srpskog svijeta”, kao kopija “Ruskog svijeta”, koji bi ujedinio sve Srbe na Balkanu pod jednom zastavom predvođene srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, piše AP.

France-presse (AFP) piše da je Vulin, proruski političar i čovjek blizak predsjedniku Aleksandru Vučiču, poznat po svojim nacionalističkim izjavama koje su često izazvale diplomatske sukobe sa susjednim zemljama.

Francuska agencija također ukazuje da je Vulin jedan od rijetkih stranih evropskih zvaničnika koji je posjetio Moskvu poslije početka ruske invazije u Ukrajini, da se tada sastao sa ruskim ministrom vanjskih poslova i ponovio mu da Beograd neće uvesti sankcije Rusiji i da neće biti dio antiruske histerije.

Srbija je, kako ukazuje France-presse, osudila rusku invaziju Ukrajine u Ujedinjenim nacijama, ali odbija da se pridruži sankcijama koji je Zapad uveo Moskvi.

AFP piše da Vulin bezuslovno podržava predsjednika Aleksandra Vučića, da je primjećen po ideji o formiranju “Srpskog svijeta” koji bi okupljao Srbe koji žive u raznim zemljama, a kritičari te ideje ukazuju da se ona izgleda približava ideji “Ruskog svijeta” koju promoviše Rusija.

France-presse ukazuje da je Srbija kandidat za članstvo u EU od 2012. i održava bliske veze sa Moskvom od koje zavisi skoro potpuno u snabdijevanju gasom. Beograd također može da računa na podršku Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a oko Kosova, čiju samoproglašenu nezavisnost 2008. ne priznaje, navodi francuska agencija.