Telemach preuzima najvećeg konkurenta u BiH – M&H Company

United Group, kojeg čine Telemach u Sloveniji i BiH, SBB u Srbiji kao i Total TV, a koji je u vlasništvu srbijanskoh biznismena Dragana Šolaka i investicijskog društva KKR, želi kupiti bh. telekomunikacijsku grupaciju, ujedno jednog od najvećih konkurenata na bh. kablovskom tržištu, M&H Company, izvještava TeVe.ba.

Nekoliko izvora potvrdilo je da je Telemach već uputio Prijavu koncentracije Konkurencijskom vijeću BiH.

Također, načelni dogovor, odnosno predugovor, između vlasnika sarajevske kompanije i Telemacha je postignut, iako ne obavezuje niti jednu stranu. Ukoliko Konkurencijsko vijeće BiH odobri koncentraciju, ovaj posao bi mogao biti ubjedljivo najveći i najopsežniji u odnosu na sve koncentracije i preuzimanja od strane Telemacha na bh. tržištu.

Pregovori vlasnika pomenutih kompanija već duže vremena traju. Jedan od suvlasnika kablovskih televizija HS i HKBnet jeste i Jovanka Kabanica, supruga Ace Kabanice, predsjednika Skupštine preduzeća Elta Kabel i člana Upravnog odbora AKOP-a. Aco Kabanica je za TeVe Portal kazao kako je tačno da se već duže vrijeme vode pregovori o kupovini kablovskih televizija HS, HKB-net te M&H Company od Telemacha kao i da je Telemach podnio Prijavu koncentracije Konkurencijskom vijeću BiH. Također, Kabanica je kazao da je Telemach već duže vremena zainteresovan za kupovinu sarajevske telekomunikacijske kompanije odnosno da je interes obostran.

Kabanice su naravno obaviješteni o ovom poslu, a pored Jovanke Kabanice suvlasnici HS-a i HKB-neta su i Enes Hajdarević te sarajevski advokat Abaz Fadil. Inače, M&H Company je jedna od najuspješnijih kompanija u BiH na području telekomunikacija. Tokom 2013. godine je ostvarila dobit u visini od 4 miliona KM što je potvrdio i Aco Kabanica. Stoga i ne čudi veliki interes Telemacha za preuzimanje ove kompanije.

Inače, Kabanica je kazao da je i ranije bilo pregovora o prodaji sarajevskih kablovskih televizija, tačnije četiri puta je tražena saglasnost i mišljenje o eventualnoj prodaji. On je kazao da nema ništa protiv prodaje Telemachu pod uslovom transparentnog ugovora kao i pristanka ostalih suvlasnika bez obzira o visini vlasničkih udjela.

Kada je u pitanju vrijednost eventualnog ugovora, Kabanica je rekao da se radi o iznosu od čak 23 miliona eura. Ukoliko Konkurencijsko vijeće BiH odobri koncentraciju, uslijedit će jedan od najvećih i najsloženijih procesa koncentracije u kojoj je učestvovao Telemach.

Generalni direktor Telemacha u BiH, Željko Batistić, potvrdio je da je ova kompanija zainteresovana za M&H Company ali da je cijeli posao predmet razmatranja i odobrenja Konkurencijskog vijeća BiH koje je neophodno dobiti. Batistić nam je kazao da je zahtjev upućen prema Konkurencijskom vijeću BiH, da sve ide svojim prirodnim koracima te da trenutno ne može iznositi više detalja budući da je predmet pred KV BiH. On je dodao da je riječ o manjem obliku koncentracije, s obzirom na broj korisnika sarajevske grupacije, u odnosu na koncentracije telekomunikacijskih kompanija u Evropi koje imaju milione korisnika.