TK povećao plate policajcima, ali oni se nadaju novim pregovorima: Evo šta je u pitanju

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na sporazum o utvrđivanju osnovice za obračun plate, toplog obroka i regresa za policijske službenike u ovom kantonu za 2022. godinu. Ovim je konačno došlo do povećanja plata policijskim službenicima, koje je dogovoreno novim kolektivnim ugovorom još u julu 2021, ali je, prema dogovoru dvije strane, povećanje plate ostavljeno za početak ove godine, piše Oslobođenje.
Prema sporazumu, tokom 2022. plata za policijske službenike će biti obračunavana po osnovici od 305 KM, dok će po izrađenom danu topli obrok iznositi 10 KM. Hasan Alić, predsjednik Sindikata policije TK-a, kaže nam kako su zadovoljni sporazumom, ali su finansijske prilike u državi drugačije.

– Bitno nam je da s ovim prelazimo na federalne koeficijente, međutim, u trenutku kad smo postigli sporazum, nismo predvidjeli nagli rast cijena koji se desio. Ali, dobra stvar je da smo kolektivnim sporazumom omogućili nastavak pregovora već sredinom godine, tako da ćemo iskoristiti tu mogućnost, govori Alić.
Namjera sindikata tada je bila približavanje plati kolega na federalnom nivou, što bi konačno dovelo do poštivanja sudske odluke iz 2011. godine kojom je utvrđeno da plate policijskih službenika u cijeloj FBiH moraju biti iste. Kantoni nisu poštovali ovu presudu, nego su iz godine u godinu donosili vlastite propise i značajno smanjivali platu policajcima. Iako je u trenutku potpisivanja dostignuti nivo plate bio oko deset posto manji nego kod federalnih policijskih službenika, danas je ta razlika veća.
– Približili smo se federalnoj plati, ali nismo na 10 posto, nego smo jako blizu. U međuvremenu je došlo do promjena osnovice i u FBiH, tako da nismo sad u tih 10 posto. Ali, moramo biti zadovoljni, jer kad pogledamo kako je bilo dosad, ovo je veliki napredak, dodaje Alić.