Todorić kupio Mercator za 544 miliona eura

Koncern Agrokor danas je zaključio proces kupovine većinskog udjela Poslovnog sistema Mercator i postao njegovim većinskim vlasnikom.

Ukupna vrijednost transakcije je 544 miliona eura, od čega su 324 miliona za sticanje stopostotnog vlasništva, 200 miliona za smanjenje finansijskih obaveza Mercatora, a 20 miliona eura za operativno finansiranje tekućeg poslovanja Mercatora.

Na osnovi ugovora, kojeg je Agrokor 14. juna 2013. godine potpisao s vlasničkim konzorcijem od 12 prodavatelja o kupovini 53,12 posto dionica Poslovnog sistema Mercator, te na osnovi kasnijih aranžmana s bankama, vlasnicama Mercatora, Agrokor je, u cilju preuzimanja većinskog vlasništva, platio većinski paket dionica.

Završnom preuzimanju prethodio je i Ugovorom predviđeni sporazum s bankama o reprogramiranju duga Mercatora u visini od jedne milijarde eura, kao i saglasnost regulatornih tijela u državama u kojima djeluju Mercator i Agrokor.

Zajedno, dvije kompanije će ostvarivati gotovo sedam milijardi eura godišnjeg prihoda, zapošljavati više od 64.000 ljudi, te biti vodeća tvrtka u sektoru maloprodaje i proizvodnje hrane u regiji i šire.

Predsjednik koncerna Agrokor Ivica Todorić je kazao da je kupovinom većinskog udjela Poslovnog sistema Mercator stvoren najveći poslovni sistem u tranzicijskim zemljama.

“Ovo je zajednička pobjeda poslovnih ljudi, izraz odlučnosti da na temeljima promišljene vizije stalno podižemo razinu uspješnosti i konkurentnosti. Počinjemo i ovim stvarati novu vrijednost za sve potrošače, veću sigurnost za sve zaposlenike, inicirati daljnji razvoj industrije u regiji, te otvarati nova tržišta za proizvođače” – naveo je Todorić.

Istakao je da Agrokor svoje uposlenike smatra najvažnijim dijelom poslovnog uspjeha.

” Samo u prošloj godini Agrokor je za svoje djelatnike organizirao više od 50.000 internih i eksternih edukacijskih programa. Time smo dokazali da vjerujemo u uspjeh zasnovan na permanentnom obrazovanju i respektiranju naših djelatnika, stvarajući pozitivno radno ozračje” – kazao je.

Todorić je dodao da će se povezivanjem Agrokora i Mercatora ostvariti veća zaposlenost i otvoriti velike mogućnosti za još kvalitetniju regionalnu dobavljačku strukturu, te prilike za rast prehrambene i ostalih industrija.

“Ovim procesom se također otvaraju veće mogućnosti za razvoj kompetencija zaposlenih, zapošljavanje i edukaciju mladih, te daje poticaj za slične pomake u regiji” – rekao je Todorić.

(VisokoIN/Fena)