Toksični oblak nad Leverkusenom, sve više ozlijeđenih, četiri osobe nestale

Snažna eksplozija pogodila je područje njemačkog grada Leverkusena, u kojem se nalazi i kemijski koncern Bayer. Jedna osoba je poginula, 31 je ozlijeđena, petero teško, a četiri osobe su nestale.
Izdan alarm i za Dortmund
Eksploziju su registrirali seizmografi udaljeni 40 kilometara.

Alarm je izdan i za 60 kilometara udaljeni Dortmund.

Raste broj ozlijeđenih
Broj ozlijeđenih nakon eksplozije porastao je na 31, javljaju lokalni mediji. Pet osoba je na odjelu intenzivne njege, a za četiri se i dalje traga.

Jedna osoba je poginula.

Istraga o uzrocima eksplozije još nije počela, budući da je i dalje u tijeku sanacija mjesta eksplozije i požara.

Grad Leverkusen izdao je dva nova upozorenja:
Za okrug Bürrig – vrata i prozori na kućama trebaju ostati zatvoreni do daljnjega. U tijeku su mjerenja zagađenja zraka.

Za područje Leverkusena – Iz predostrožnosti ne treba konzumirati hranu iz vrtova. Ne treba boraviti na otvorenom, na dječjim igralištima, bazenima, sportskim terenima… Treba nositi rukavice tijekom radova u vrtu, a svaku aktivnost na otvorenom treba pokušati izbjeći.

Ceste i dalje zatvorene
Policija je blokirala široko područje oko mjesta eksplozije.

Zatvoreno je i nekoliko važnih prometnica u ovom gusto naseljenom dijelu Njemačke.

Ljudi su zatvoreni u domovima
Iz vatrogasnog društva Leverkusen su upozorili da stanovnici i dalje moraju ostati u domovima, da ne otvaraju prozore i ne pale klimauređaje.

Gradonačelnik Leverkusena Uwe Richrath pozvao je na oprez stanovnike kada u vrtu beru voće i povrće te naglasio da ga treba temeljito oprati prije konzumacije.

Zatvorena su dječja igrališta.

U tijeku je potraga za nestalima
Uzrok eksplozije i požara još uvijek nije poznat. U tijeku je potraga za četvero zaposlenika koji su nestali.

Nad gradom se širi toksičan dim, ali stručne službe nisu objavile koliko on može biti opasan za stanovništvo te na snazi ostaju upute da stanovnici zatvore prozore i ne izlaze van.
Hrvatica iz Leverkusena: Ovdje je kaos
Matija Skorić, Hrvatica koja živi u Leverkusenu, desetak kilometara od industrijske zone, za RTL.hr je rekla da je u trenutku eksplozije bila u kući.

“Bila je to jaka eksplozija, svi prozori su se zatresli. Podsjetilo me na ratno vrijeme”, rekla je Skorić.

U tijeku je konferencija za novinare
Prvi se medijima obratio Lars Friedrich, voditelj Chemparka u kojem se dogodila strašna eksplozija. “Ovo je traumatičan dan za nas. Činimo sve što možemo da što brže cijelu situaciju dovedemo pod kontrolu. Izražavam najdublju sućut obiteljima poginulog i povrijeđenih. Nadam se da će četvorica nestalih biti nađeni živi.”

Riječ je onda uzeo gradonačelnik Leverkusena Uwe Richrat. On kaže da je i sam čuo glasnu eksploziju i onda počeo nazivati ljude da vidi što se dogodilo.

Voditelj vatrogasne službe Leverkusena Stephan Hummel izjavio je da su brzo poslali sve snage na mjesto eksplozije.

“I dalje intenzivno tragamo za nestalima, to nam je prioritet”, rekao je Hummel.

Jedan od ozlijeđenih ima teške opekline po cijelom tijelu

Novinari su voditelja Chemparka Larsa Friedricha pitali koje se kemikalije nalaze u otrovnom oblaku. On je odgovorio da je u Chemparku, primjerice, bilo klora, ali da se zasad ne zna točan kemijski sastav otrovnog oblaka. Apelira na sve građane da ne izlaze i da se ne približavaju otrovnom oblaku.

Friedrich nije htio spekulirati o uzrocima požara i eksplozije. “Trenutno je prioritet pronaći nestale, a istraga uzroka eksplozije već je počela. Ne želimo širiti neprovjerene informacije i pretpostavke”, rekao je voditelj Chemparka.

“Jedan od ozlijeđenih ima doista teške opekline po cijelom tijelu. Što se tiče imena poginulog, još utvrđujemo njegov identitet, a i nećemo ga objaviti prije nego što informiramo obitelj”, rekao je Friedrich.

“Ne znamo točno gdje je požar započeo, ali je zahvatio tri velike cisterne koje su posve oštećene”, rekao je voditelj Chemparka.