Tragičan sunovrat (mlado)muslimanske ideologije: Našu djecu otjerali su na “mrski zapad”, a svoju u zatvore

Abdulah Skaka zbog svog veoma lošeg imidža u javnosti, teško će se odbraniti da ne prenoći u zatvoru

U sklopu akcije ‘Vizionar’ uhapšen je bivši gradonačelnik Sarajeva i ambasador Bosne i Hercegovine u Kataru Abdulah Skaka. Njegovo hapšenje su najavljivali mediji odmah nakon što su uhapšeni Ibrahim Hadžibajrić,načelnik općine Strai Grad, i ambasador u maleziji Senaid Memić. Iako je njegovo hapšenje svojevrsna politička senzacija, ona to nije zbog težine počinjenih krivičnih djela koliko po tome što je kao potomak ugledne sarajevske muslimanske porodice na nepotistički način postaVljen na visoke funkcije gradonačelnike, a potom i amabsadora, da bi doživioovakav pad, piše TheBosniaTimes.ba.

Po osnovu krouptivnih radnji koje mu se stavljaju na teret Skaka je mogao još pričekati na slobodi, jer na desetine SDA-ovih funkcionera u samom Sarajevu počinilo i veća krivična djela na osnovu kojih su sebi priskrbili mnogo veću matrijalnu korist od njega.

Ono što je tragično u svršetku Skakine političke karijere jeste činjenica da je on unuk Ismeta Kasumagića, poznatog člana organizacije Mladi Muslimani, kojeg su komunisti u dva navrata hapsili i trpali u tamnicu skupa sa osnivačem SDA Alijom Izetbegovićem. Zbog takvog ideološkog pedigrea osobno ga je podržao Recep Tayip Erdogan u kandidaturi za načelnika općine. I da je sve bilo hajirli i kako treba kadrovi poput Skake i jesu trebali vladati Sarajevom, ali to niti su znali, niti su mogli. Jer Sarajevom odavno vladaju razni mafijaški karteli sa kojima je SDA uvijek šurovala.

I nije Skaka jedini unuk Kasumagića koji je hapšen zbog kriminala. U akciji „Kasa“ u kojoj su pohapšeni sarajevski ugostitelji zbog utaje poreza uhapšen je i N. R., čiji je otac, nekadašnji šef finansija i marketinga u Centrali SDA, a današnji vlasnik lanca poznatih restorana, potomak stare aristokratske sarajevske familije i zet Ismeta Kasumagića. Ovaj bliži Skakin rođak uspio je dva puta eskivirati da ostane izvan zatvorskih rešetaka zahvaljujući moćnom i bogatom ocu.

Abdulah Skaka zbog svog veoma lošeg imidža u javnosti, teško će se odbraniti da ne prenoći i ostane u zatvoru. Neće mu moći pomoći ni bošnjački prvaci koji su mu rado dolazili iftare od reisa Huseina Kavazovića, do Bakira Izetbegovića.

Tako će Skaka ostati kao simbol bolne i tragične priče koja svjedoči o moralnom sunovaratu mlado-muslimanske ideologije.