Tri namirnice za savršen ten: Smanjuju bore i mrlje na koži

Kako stručnjaci objašnjavaju, ono što unosimo u naše tijelo utiče na kvalitet naše kože kako starimo.

Ishranom možemo usporiti izgled kože koji dolazi sa starenjem, kao i smanjiti mogućnost pojave bora.

Osim toga, znamo da konzumiranje previše šećera može oštetiti kolagen i dovesti do preranog starenja.

Ove namirnice čine suprotno – podržavaju zdravlje kože i pomažu u smanjenju bora. Ove tri namirnice možete uključiti u svoju ishranu, jer će podstaći glatku, čvrstu i mekanu kožu.

1. Bademi
Za međuobrok koji će vas zasititi i raditi na smanjenju bora, stručnjaci predlažu bademe.

“Jedna studija sprovedena na grupi žena u postmenopauzi ispitivala je konzumaciju badema na različitim parametrima kože. Rezultati studije sugerišu da dnevna konzumacija badema može smanjiti jačinu bora i intenzitet pigmenta lica. To bi moglo biti povezano s antioksidativnim komponentama u bademima, poput vitamina E”, rekla je doktorka Džesika Maloh, specijalista integrativne dermatologije.

Grupa koja je jela bademe svakodnevno tokom 16 nedjelja smanjila je pojavu bora za 16%, u poređenju s drugom grupom. Takođe su izjavili da su im se tamne mrlje smanjile za oko 20%.

2. Losos
Losos je još jedno jelo za koje stručnjaci za njegu kože ističu da je dobro, jer je bogat proteinima, masnim kiselinama i antioksidansima.

“Omega-3 masne kiseline dokazano povećavaju hidrataciju kože, smanjuju stres kože izazvan UV zračenjem, smanjuju foto-starenje i pružaju fotozaštitu”, izjavila je doktorka i stručnjakinja za funkcionalnu medicinu, Alehandra Karasko.

Ali nisu samo masne kiseline u fokusu ljepote. Losos sadrži mnoštvo antioksidansa, posebno impresivnog astaksantina. To je moćan borac protiv slobodnih radikala koji klinički dokazano poboljšava hidrataciju kože, povećava elastičnost, poboljšava teksturu kože i smanjuje fine linije i staračke pjege.

U jednom ispitivanju na 46 zdravih žena, istraživači su otkrili da su one koje su uzimale kapsule astaksantina tokom šest nedjelja imale značajno smanjenje parametara bora u poređenju sa učesnicama koje su uzimale placebo pilule. Kada je 30 zdravih žena uzimalo kapsule astaksantina i mazalo rastvor astaksantina na kožu tokom osam nedjelja, njihove staračke pjege su se smanjile te su primijetile povećanje elastičnosti i poboljšanu teksturu kože.

3. Mango
Za one koji vole slatko, mango je fantastično voće za grickanje – samo vodite računa o tome koliko pojedete.

U jednoj studiji istraživači su posmatrali efekte konzumiranja pola šolje manga ili šolje i po manga, četiri puta nejdeljno tokom 16 nedjelja. Otkrili su da je uz serviranje pola šolje došlo do smanjenja dubine bora, što se može povezati s određenim sadržajem karotenoida i flavonoida u mangu. Ali otkrili su da je s porcijom od 1,5 šolje došlo do povećanja izraženosti bora. To je vjerovatno zbog visokog sadržaja šećera – navela je doktorka.

Ono što jedete utiče na to kako vaša koža izgleda kako starite – to ide na bolje ili na gore.

Iako je važno da se ne preokupirate dijetama, treba znati da je hrana za organizam ujedno i hrana za kožu. Treba znati da ono što konzumiramo utiče na kožu.