Trump ignorisao sudiju, održao govor i predstavio se kao politički mučenik

Kipteći od bijesa i prkosa, Donald Trump se u utorak navečer vratio u siguran prostor Mar-a-Laga i njegovih lojalnih pristalica, nastojeći da svoj status optuženog zločinca pretvori u politički ratni poklič. Bivši predsjednik ignorisao je molbu sudije u ovom slučaju da se suzdrži od zapaljive retorike, kritikujući čak i kćerku sudije zbog njenih političkih veza.

Trump se vratio na Floridu iz New Yorka, gdje su ga tužioci optužili da je organizirao isplate tihog novca kako bi prikrio tvrdnje o aferama prije izbora 2016. Sjedeći na sudskoj klupi na Manhattanu, Trump se tiho izjasnio da nije kriv po 34 kaznena djela falsifikovanja poslovnih zapisa.

Ali u večernjim satima mračnog dana za Ameriku i njenog pravosudnog sistema, vodeći kandidat za republikansku nominaciju 2024. ušetao je u raskošnu plesnu dvoranu na imanju Mar-a-Lago uz poznate taktove Lee Greenwooda God Bless the USA, glavnog ritma njegovih predizbornih skupova.

Pristalice su nosile kape “Učinimo Ameriku ponovo velikom” i “Tramp 2024” i slikale su predsjednika koji je od jučer postao i optuženik. U publici su bili Trumpov sin Eric i njegova supruga Lara, kongresmen Floride Matt Gaetz i proizvođač jastuka i teoretičar zavjere Mike Lindell.

Noseći plavo odijelo, bijelu košulju i crvenu kravatu, i stojeći iza govornice na kojoj je pisalo “Pišite Trumpu na 88022” usred niza američkih zastava, sebe je predstavio kao političkog mučenika.

“Nikada nisam mislio da bi se ovakvo nešto moglo dogoditi u Americi”, rekao je Trump. “Nikad nisam mislio da bi se to moglo dogoditi. Jedini zločin koji sam počinio je da neustrašivo branim našu naciju od onih koji žele da je unište.”

Okružni tužilac Manhattana, Alvin Bragg, navodi da je Trump – prvi bivši predsjednik koji se suočio s krivičnim prijavama – krivotvorio poslovnu evidenciju kako bi prikrio kršenje izbornih zakona.

Isplate su izvršene glumici filmova za odrasle Stormy Daniels i bivšoj Playboy manekenki Karen McDougal. Drugi je dat bivšem vrataru Trump Towera, u iznosu od 30.000 dolara za otkup prava na neistinitu priču o vanbračnom djetetu.

Trump je djelovao tih kada se izjašnjavao da “nije kriv”, ali se u Mar-a-Lagu osjećao oslobođenim da protestuje protiv optužbi, te se obrušio tipičnom pogrdom.

Opisao je Bragga, kojeg su izabrali demokrati, kao „lokalnog propalog okružnog tužioca koji je prvi put u historiji optužio bivšeg predsjednika Sjedinjenih Država čak i nakon toga što je svaki stručnjak i pravni analitičar rekao da nema slučaja.

“Nema slučaja. Stalno su govorili da nema slučaja. Gotovo svi. Ali to čini stvar mnogo gorom od toga jer je znao da nema slučaja.”

Neki stručnjaci kažu da će Bragg možda morati da se osloni na neprovjerene pravne teorije, ali malo njih je reklo da on uopće nema slučaj. Trump je dodao: “Kriminalac je okružni tužilac jer je nezakonito procurio ogromne količine informacija velike porote zbog kojih bi trebao biti krivično gonjen ili bi, u najmanju ruku, trebao podnijeti ostavku.”

Na sudu su tužioci zatražili zaštitne naloge za materijale za otkrivanje, uključujući Trumpove zapaljive postove na njegovoj platformi Truth Social, uključujući upozorenje o “smrti i uništenju” ako bude optužen. Sudac, Juan Merchan, savjetovao je Trumpa: “Molim vas da se suzdržite od davanja izjava koje bi mogle potaknuti nasilje ili građanske nemire.”

Ali u svom obraćanju u udarnom terminu, nije bilo znakova da je Trump spreman izmijeniti svoju retoriku. Napao je Merchana, tvrdeći: “Imam sudiju koji mrzi Trumpa sa suprugom i porodicom koja mrzi Trumpa, čija je kćerka radila za Kamalu Haris.”

Naime, Mercanova kćerka, Loren, partner je u agenciji za strategiju digitalne kampanje koja je radila za mnoge istaknute demokrate, uključujući Joea Bidena i Kamalu Harris na izborima 2020. godine.

Trump se pozabavio mnogim drugim slučajevima protiv njega, uključujući istragu o njegovom pokušaju miješanja u izbore u Georgiji.

“U svojim redovima imaju lokalnog rasističku okružnog tužiteljicu demokratu u Atlanti koja čini sve što je u njenoj moći da me optuži zbog apsolutno savršenog telefonskog razgovora”, rekao je, misleći na poziv u kojem je snimljen kako traži od republikanaca da poništi rezultat.

Trump je također opisivao istragu o njegovom lošem rukovanju povjerljivim materijalima u Mar-a-Lagu. “Gledaju me kroz Zakon o špijunaži iz 1917. godine, gdje je kazna smrt”, rekao je.

Opisao je specijalnog advokata Jacka Smitha kao „luđaka“ i požalio se: „Naš pravosudni sistem je postao bezakonit. Oni to sada koriste – pored svega ostalog – za pobjedu na izborima.”

Trump nije mogao odoljeti da se ne vrati svom uobičajenom govoru u predizbornoj kampanji, ogorčenju protiv demokratskog postupanja s povlačenjem iz Afganistana, urbanog kriminala, prijetnje trećim svjetskim ratom, „probuđene vojske“ i visoke inflacije.

Naveo je neosnovane pritužbe, uključujući opoziv, koji je opisao „prevarom br. jedan, a potom i „prevarom br.2”, “milione glasova ilegalno uguranih u glasačke kutije” i laptop Huntera Bidena koji, kako je tvrdio, “razotkriva porodicu Biden kao kriminalce”.

Nema dokaza koji podržavaju te tvrdnje. Optužnica je dovela do porasta podrške Trumpu u republikanskim anketama i porasta novčanih donacija. Ali mnogi komentatori su skeptični oko toga da li bi Trump mogao pobijediti na općim izborima.

Lincoln Project, grupa koja se bori protiv Trumpa, u izjavi je navela: “Večeras smo u Mar-a-Lagu vidjeli paranoičan i zabludni govor u kojem su fanatični članovi kulta navijali ne mareći za demokratiju i američke vrijednosti. Trump je dobio cirkus koji je želio. Ostatak GOP-a je stao u red.”

Bill Burton, bivši zamjenik sekretara za štampu Bijele kuće u vrijeme Baracka Obame, također nije bio impresioniran.

“Ovo je najgore što sam ikada vidio od Trumpa”, napisao je na Twitteru. “Gledao sam sve njegove govore – vidio sam ga kako luta u Wacou, gledao sam kako luta u svojoj ‘najavi’ da se ponovo kandiduje – ovo je najgore od svega. Natečeno lice, krvave oči, njegova dragocjena kosa u neredu. A njegova intonacija jednostavno tužna.”