12. Augusta 2022.

Turska sportašica gazila rusku zastavu, ruski ministar bijesan

Turska plivačica Viktorija Zeynep Gunes uzburkala je strasti nakon što je na instagram postavila “story” na kojem gazi rusku zastavu.

Gunes, koja je dva puta nastupila na olimpijskim igrama, rođena je u Ukrajini, ali se već niz godina takmiči pod turskom zastavom. Ona je na jednom od svojih instagram “storyja” postavila sliku na kojoj gazi rusku zastavu.

To se, čini se, nije svidjelo ruskom ministru kulture i sporta Dmitriju Sviščevu, koji je Gunesin potez okarakterisao kao nacionalističku provokaciju, te pozvao svjetsku plivačku asocijaciju da kazni Turkinju.

“Želio bih vjerovati da će Međunarodna plivačka federacija, ali i ostale relevantne organizacije, kazniti sportistkinju za ovakvo ponašanje. Naši sportisti su kažnjeni za svoje stavove, a ovdje imamo pravi izljev nacionalizma prema jednoj državi. Ovakve provokacije morale bi biti kažnjavane bez obzira kojoj su državi upućene i koju zemlju predstavlja sportista koji ih čini. Mislim da bi naš savez morao da se obrati FINA-i sa zahtjevom da se ovaj slučaj detaljno istraži”, rekao je Sviščev.

Gunes inače koristi svaku priliku kako bi na svom instagram nalogu podržala Ukrajinu. Očekuje se i reakcija FINA-e, a ukoliko ruske pritužbe urode plodom, plivačica bi mogla dobiti žestoku kaznu.