Tužiteljica Dugalija: Dokazi iz Skyja validni. Bit će još hapšenja!

“Dokazi koji proizlaze iz Sky i Anom aplikacije su validni i već se tretiraju kao dokazi. eć su podignute optužnice, a postoji i još predmeta koji se vode, a koji su povezani s tim aplikacijama”, kazala je Meliha Dugalija, tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo, gostujući na Face TV. Ovim je najavila i nova hapšenja te poručila: “Volimo raditi u tišini!”

Tužiteljica Dugalija istakla je kako su im veoma bitni predmeti iz oblasti korupcije te da nam tim predmetima nije neobično da različita tužilaštva sarađauje, kao što je to bio slučaj u akciji Start u okviru koje je uhapšen načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i ostale osobe.

“Dokazi iz Sky aplikacije su dokazi kao i svaki drugi. Može se preispitati i dokazna snaga i zakonitost toga, ali neozbiljno je da nosioci pravosudnih funkcija određeni dokaz proglašavaju zakonitim ili nezakonitim. Nadležni sud će ispitivati zakonitost dokaza i dokaznu snagu dokaza u konkretnom krivičnom postupku. Dokazi koji proizlaze iz Sky i Anom aplikacije se već tretiraju kao dokazi. Već su podignute optužnice, a postoji i još predmeta koji se vode, a koji su povezani s tim aplikacijama. Nemamo još pravomoćnu sudsku presudu, ali pratimo te postupke i vidjet ćemo kakve će biti odluke Suda u tim predmetima u odnosu na te dokaze. Već potvrđene optužnice potvrđuju da se dokazi iz Skyja koriste. Svi dokazi koji su proizašli iz Sky aplikacije se pribavljaju putem međunarodne pravne pomoći i mi takve dokaze, pribavljene na takav način, koristimo u sudskom postupku. Poruke iz Sky aplikacije mogu biti dokaz same po sebi i veliki potencijal je u tim dokazima”, kazala je Dugalija za Face.

Govoreći o hapšenju načelnika Hadžibajrića i ambasadora BiH Senaida Memića, navela je kako Tužilaštvo može tražiti zabranu obnašanja funkcije za njih.

“Tužilaštvo ima obavezu da vodi temeljitu istragu i da koristi sve zakonske mehanizme prilikom predlaganja mjera Sudu. Akcije su stvar policijske saradnje agencija sa EUROPOL-om i FBI-jem, dostavljaju nam podatke koji su nam potrebni. Podatke za Sky aplikaciju nabavljamo iz Francuske, a za Anom iz Amerike. Svakodnevno radimo na predmetima i taj rad će sigurno proizvesti neke akcije. Možete očekivati ozbiljan rad Tužilaštva”, poručila je.

Smatra kako Tužilaštvo treba biti neovisno od bilo koje politike.

“Tužioci ne mogu raditi selektivno i pod pritiskom bilo kakve politike. Ukoliko bi neko pokušao utjecati na tužioca, mogao bi i on postati predmetom određene istrage. Bilo kakav utjecaj na tužioca se mora istaći; tužilac to mora prepoznati i to mora prijaviti. Biti tužilac znači mukotrpno i s velikom odgovornošću raditi svoj posao. Ne volimo praviti od sebe zvijezde, iskazivati se medijski… Volimo raditi u tišini. Naš konkretan rad i djela trebaju da govore o nama, a ne promocija”, zaključila je Dugalija.