Tuzlaci na ulicama, traže ostavke zbog ubistva Amre Kahrimanović: “Da li vas je sramota?”

Mirna šetnja za ubijenu Amru Kahrimanović i danas je u Tuzli upriličena u 12 sati. Mirna šetnja počela je od Brčanske Malte, a završit će kod MUP-a TK. Saobraćaj je na ovoj dionici obustavljen.

Građani nose transparetne na kojima piše: “Ostavke!”, “Ne smijemo dozvoliti da nas ikada više nijedan policajac usmrti”, “30 godina bez ljekarskog pregleda, da li vas je sramota?”.

– Traži se zakazivanje hitne sjednice Skupštine TK u roku od 15 dana i ponovno stavljanje na dnevni red zahtjev za smjenu ministra unutrašnjih poslova TK zbog sistemskih propusta koji su direktno uticali na počinjenje ubistva moje majke Amre Kahrimanović. Traži se i smjena direktora Uprave policije MUP-a TK iz istih razloga, rekao je Damir Hodžić, sin ubijene Amre Kahrimanović.

On je podsjetio je da je ubica počinio ubistvo službenim pištoljem koji je trebao biti odloženom u MUP-u jer je bio na godišnjem odmoru.

– Sistemski propusti u radu instiucija direktno su uticali na počinjenje zločina i zbig svega navedeno građani Tuzle i mi kao porodica pokrećemo građansku incijativu”, rekao je Amrin sin i dodao: “Molim sve, ovo je dostojanstvena i mirna šetnja. Molim sve prisutne da se suzdrže od bilo kakvih incidenata. Ovo mora da prođe dostojanstveno, kako bi moja majka željela, poručio je Damir.

“Cilj je doći do pravde”
Podsjećamo, u četvrtak je održana vandredna sjednica Skupštine TK na kojoj nije bilo podnošenja ostavki, a Amrin sin Damir Hodžić i brat Nedžad Kahrimanović, ranije su naveli da samo ostavke odgovornih dolaze u obzir i da će podnijeti krivične prijave.

Porodica ubijene Amre Kahrimanović je kazala kako ovo nije politička borba, već im je cilj doći do pravde. Amrin sin poručuje da su mu uništeni snovi te da noćima ne može spavati.

– Ne mogu svoju majku u miru da oplačem. Ja ne spavam od te kobne noći, na tabletama sam. Srce mi je slomljeno. On mi je uništio porodicu i moje snove. Istrajat ćemo u ovoj borbi. Ja radim ovo samo zbog svoje majke, kazao je sin ubijene.

Podsjećamo, Amru Kahrimanović iz Tuzle prošle sedmice je brutalno ubio policajac Elvis Ćustendil. Pripadnik MUP-a TK je ispalio skoro cijeli šanžer na Amru.