Tužna priča legendarnog bh. fudbalera: Posuđivao prijateljima novac, završio kao beskućnik, preminuo od teške bolesti

Legendarni igrač Slobode i zagrebačkog Dinama preminuo je 2015. godine, a jedno vrijeme živio je kao beskućnik u Zapruđu, zbog čega ga je Dinamo, kako bi mu pomogao, postavio za trenera mladih kategorija.

Uvijek je tužno kada jedna igračka legenda i sportska ikona završi onako kako je završio Hadžić, koji je, nakon što je ostao bez stana kojeg nije uspio prodati, morao spavati u starom automobilu.

O tome kako je dospio u tešku financijsku situaciju, Hadžić je govorio jednom prilikom i otkrio da je posuđivao novac prijateljima koji su ga, na kraju, počeli izbjegavati.

– Bio sam u jako, jako teškoj situaciji. Ostao sam bez svega. Posudio sam nekim prijateljima 80 hiljada maraka, a prijatelji se više nikad nisu javili. Kako je to počelo? Počeo sam prijateljima posuđivati novac, od 10 do 100 hiljada eura. Bio sam tako odgojen pa sam pomagao svima koji su me tražili. Sjedili bismo za stolom, a neko bi rekao: ‘Treba mi pet, deset hiljada da se izvučem’ i ja sam mu ih dao jer meni u tom trenutku nije trebalo. Nisam bio škrt. A onda je došla kriza. Ljudi nisu vraćali ili su vraćali premalo. Neki su me počeli i izbjegavati. Posebno sam bio slab kada bi spomenuli djecu, rekao je Hadžić svojevremeno.

Dodao je da bi im opet posudio novac.

– I danas bih im vjerovatno za njih posudio. Ali shvatio sam tužnu istinu: ako hoćeš izgubiti prijatelja, posudi mu 100 eura. A onda sam još zaronio i u alkohol, pa mi je piće odnijelo i ostatke ostataka. Na dnu me našao Zlatan Arnautović, koji je preko novinara, pokojnog Ivice Šanteka, pokrenuo akciju za moje spašavanje, ispričao je tada Hadžić.

Popularni Hadžija preminuo je u 62. godini života nakon borbe sa teškom bolesti.

Za tuzlansku Slobodu je nastupao u periodu od 1972. do 1979. godine, nakon čega su slijedili nastupi za Dinamo Zagreb (1980 – 1986) i Prištinu.

Za reprezentaciju Jugoslavije upisao je pet nastupa u periodu od 1979. do 1983. godine.