Twitter i Mask u oktobru idu na sud

Tužba Twittera kojom od Ilona Maska (Elon Musk) traži da ispuni dogovor o preuzimanju kompanije za 44 milijarde dolara naći će se na sudu u oktobru, nakon što je sutkinja u Delaveru u utorak odlučila da društvena mreža zaslužuje brzo rješenje spora kako bi se uklonila neizvjesnost oko tog vrijednog posla.

Presuda je udarac za Maska koji je tražio da se u februaru provede suđenje na kojem bi se saznao tačan broj lažnih profila na platformi. Twitter je tražio da suđenje bude u septembru.

Sutkinja Katlin (Kathaleen) u Delaveru rekla je da obje strane imaju pravo na brzo suđenje i pozvala ih da se dogovore oko rasporeda postupka za koje je odredila pet dana.

– Činjenica je da bi odgoda mogla nanijeti nepopravljivu štetu prodavateljima – rekla je misleći na Twitter.

Twitter je prošle sedmice podnio tužbu protiv tehnološkog milijardera Maska u pokušaju da ga prisili da dovrši preuzimanje te kompanije po cijeni od 54.20 dolara po dionici, ukupno 44 milijarde dolara.

Mask je prije toga objavio da se povlači iz ugovora o kupovini Twittera, pozivajući se na nedokazane tvrdnje da postoji znatno veći udio lažnih računa od 5 posto kako tvrdi tvrtka.

Maskovi advokati tvrdili su da Twitter nije ispunio svoje obveze prema uvjetima ugovora da Masku dostavi potrebne podatke za provjeru brojki.

Twitter je odbacio tu tvrdnju, nazvavši Maskovo povlačenje “nevažećim i pogrešnim”.