U Londonu danas krunisanje britanskog kralja Čarlsa III. Tamo će biti i Borjana Krišto

Velika Britanija će prvi put u 70 godina dobiti novog monarha nakon smrti Charlesove majke, kraljice Elizabete II

 

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto prisustvovaće danas u Westminsterskoj opatiji ceremoniji krunisanja britanskog kralja Charlesa III, javlja Anadolija.

Velika Britanija će prvi put u 70 godina dobiti novog monarha nakon smrti Charlesove majke, kraljice Elizabete II.

Ulice Londona, britanske prijestolnice, radna mjesta i javni prostori ukrašeni su za ceremoniju krunisanja engleskog kralja Charlesa III koja će biti upriličena sutra.

Više od 2.200 gostiju, uključujući šefove država, poznata imena i humanitarne organizacije iz 203 zemlje, kao i članove kraljevske porodice, prisustvovat će ceremoniji krunisanja kralja Charlesa III.

Proslave i zabave održat će se širom Velike Britanije od 6. do 7. maja, poznatog kao “vikend krunisanja”, i 8. maja, kao državni praznik.

Dan nakon krunisanja, u dvorcu Windsor održat će se veliki koncert.

Na koncertu će nastupiti mnogi umjetnici poput svjetski poznate pjevačice Katy Perry, Lionela Richieja i Andrea Bocellija.

Koncert, kojem će prisustvovati 20.000 ljudi iz cijele zemlje i koji će se pratiti uživo u više od 100 zemalja svijeta, bit će javni događaj uz učešće volontera iz brojnih humanitarnih organizacija.

Čuveni britanski pjevač, kompozitor i pijanista Elton John odbio je da nastupi na koncertu, pozivajući se na turneju u inostranstvu.

Poznato je da je Elton John i veoma blizak prijatelj princeze Diane, bivše supruge kralja Charlesa III.