U Njemačkoj uhašen serijski lopov iz BiH, osumnjičen za 58 krađa

Njemačka policija je u ponedjeljak (26. februar) uhapsila bosanskohercegovačkog državljanina.

“Muškarac za kojim se tragalo širom Evrope optužen je za 58 slučajeva komercijalnih krađa i krađa povezanih s bandama. Policajci su uhapsili muškarca u nedjelju dok je vlakom iz Austrije pokušavao ilegalno ući u Njemačku”, navela je njemačka policija.

Raspisana potjernica
“Savezna policija Lindaua je u nedjelju navečer na željezničkoj postaji Lindau-Reutin kontrolirala bosanskohercegovačkog državljanina koji je vozom putovao iz Bregenza. Tokom pregleda dokumenata policijski službenici su najprije otkrili da su iz pasoša 20-godišnjaka uklonjene brojne stranice. Policija je kasnije pronašla bosanskohercegovačku ličnu kartu s uništenim čipom koju je oduzela, kao i manipulirani pasoš”, rekli su iz policije.

Tokom kontrole bosanskohercegovačkog državljanina policija je utvrdila da je za njim raspisana evropska potjernica po nalogu Državnog odvjetništva u Ingolstadtu zbog krađa u 58 slučajeva.

Ukradeno 3.357 “Tonie” figura

Muškarca se tereti da je od novembra 2022. do januara 2024. između ostalog ukrao elektroničke predmete i takozvane figure “Tonie” u vrijednosti od gotovo 71.000 eura.

Ukrao je navodno 3.357 “Tonie” figura.

Nadalje, Ured javnog tužitelja u Magdeburgu traži spomenutog muškarca od maja 2023., također zbog krađe.

Policija je prijavila bh. državljanina zbog mijenjanja službenih osobnih dokuemnata i pokušaja neovlaštenog ulaska u zemlju, te ga je u ponedjeljak poslijepodne privela pred sud u Ingolstadtu. Optuženi je potom odveden u zatvor u Landshutu.