U RS-U SE POVEĆAVAJU PENZIJE I BORAČKE NAKNADE, A UKIDAJU SE KAPITALNI PROJEKTI

Pred poslanicima NSRS sutra će se naći Prijedlog budžeta manjeg bh. entiteta, a upravo on otriva finansijsko stanje u RS.

O Prijedlogu je jutros za RTRS govorila i ministrica finansija RS Zora Vidović te je faktički otkrila da ovaj entitet ne stoji dobro.

Ona je kazala da od ‘bankrota nema ništa’, iako se o njemu sve glasnije govori, no kada je počela razlaganje po stavkama – jasno je vladajući SNSD kupuje socijani mir.

Vidović je otkrila da je RS pronašla ‘nova finansijska tržišta’ što bi značilo adrese za zaduživanje.

RS se do sada zaduživala na Londonskoj i Bečkoj berzi za ogromne svote novca, a te mogućnosti su joj sad ograničene s obzirom na sankcije koje su uvedene kompletnom rukovodstvu entiteta na čelu sa Miloradom Dodikom piše Raport

Kako je Vidović objasnila okvir iznosi pet milijardi i 735 miliona maraka, što je za 212 miliona, odnosno četiri posto više od okvira rebalansa budžeta RS za ovu godinu.

Dalje je u izjavi otkrila da Vlada kreće u kupovini socijalnog mira. Naravno, ona to nije direktno kazala, ali iz analize njenih izjava to je jasno.

Naime, Vidović je istakla da se povećavaju rashodi u budžetu i to za penzije i boračke naknade. Dakle, povećavaju se primanja socijalnim kategorijama kako bi se zadržao ‘mir u kući’.

“Na rashodovnoj strani imamo dosta stavki. Budžetski rashodi su 4,7 milijardi. Značajna izdavanja su za penzije koje se povećavaju za devet posto, ukupna izdvajanja veća za 11 posto. Povećana su izdvajanja za boračke kategorije i iznose 467 miliona KM, za oko 130 miliona KM više nego u ovoj godini”, istakla je Vidovićeva.

Ona je poručila da su uštede planirane na javnim investicijama. Dakle – nema kapitalnih projekata, ulaganja u infrastrukturu i druge važne projekte.

Poznato je da su penzioneri u RS u izuzetno nepovoljnom položaju sa prosječnom penzijom od 541 KM, dok su borci svoja prava tražili na ulici.

Zanimljivo je da će se na dnevnom radu sutrašnje sjednice naći i odluka o dugoročnom zaduživanju koja iznosi skoro jednu milijardu KM. Tačnije 951,7 miliona KM.

U to nisu uvršena kratkoročna zaduženje poput onog kroz emisiju trezorski zapisa, što znači da će zaduženost biti i veća.

Plan je da se u 2024. godini Republika Srpska dugoročno zaduži na domaćem i međunarodnom finansijskom tržištu, i to: na domaćem tržištu 141.700.000 KM i na međunarodnom tržištu 810.000.000 KM.

U međuvremenu, sve su glasniji navodi o nazadovljstvu radnika u javnom sektoru kojima kasne plaće. Tako su kasnile plaće policiji i drugim službenicima, što je ‘zakrpljeno’ također zaduživanjem.