U SDA su napravili ključnu grešku, dali su alibi Schmidtu… Agonija se nastavlja, idu izbori, svi će odluku (is)koristiti

Naša stranka je vršila pritisak da OHR zakon stavi van snage i agoniju odmah okonča, a paralelno smo u tajnosti pripremali zahtjev za ocjenu ustavnosti ako to izostane. Ovako će ovo biti predmet izborne kampanje u oba entiteta, što odgovara i Dodiku i SDA, a Čović će svakako nastaviti mlatiti mrtvog konja, odnosno izborni zakon, kaže Arnaut za DEPO Portal
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt donio je odluku o obustavi primjene Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti Republike Srpske. Ova odluka izazvala je mnogo pažnje i burne reakcije u oba bh. entiteta. Dok je u Federaciji BiH dočekana kao dobra vijest i tračak svjetlosti na kraju tunela, iz RS su osuli paljbu po visokom predstavniku i najavili da odluku neće poštovati. Tim povodom DEPO Portal kontaktirao je Damira Arnauta, zastupnika Naše stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH i pravnog stručnjaka koji je za naše čitatelje pojasnio šta tačno znači ova odluka, te ko je odgovoran za eventualno sankcionisanje onih koji prekrše odluku Christiana Schmidta.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt donio je odluku o obustavi primjene Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti Republike Srpske. Šta tačno znači ova formulacija “obustava primjene”? Da li je zakon ukinut, ili je samo zaleđen i postoji mogućnost da bude stavljen u primjenu?

To je identično privremenoj mjeri koju određuje Ustavni sud kada smatra da može nastati šteta zbog primjene zakona prije odluke suda o njegovoj ustavnosti. Pojednostavljeno, zakon je “zaleđen”, ne smije se primjenjivati, ali samo do konačne odluke Ustavnog suda. Mislim da je greška što su iz SDA požurili sa najavom postupka pred Ustavnim sudom. Trebali su insistirati da Schmidt zakon poništi. Ovako su mu dali alibi da ide “do pola”.

Kaže se u Schmidtovoj izjavi da će odluka biti obustavljena do ocjene Ustavnog suda BiH. Međutim, tek juče je podnesen zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini RS. Da li odluka Ustavnog suda BiH eventualno može promijeniti odluku Visokog predstavnika? Koliko dugo traje procedura u kojoj Ustavni sud BiH odlučuje o ustavnosti zakona?

Ako bude slijedio svoju praksu, Ustavni sud će zakon proglasiti neustavnim. Nema razloga da postupak dugo traje upravo zbog postojanja te prakse, ali plenarne sjednice su rjeđe u ljetnom periodu, te se može odužiti. Naša stranka je vršila pritisak da OHR zakon stavi van snage i agoniju odmah okonča, a paralelno smo u tajnosti pripremali zahtjev za ocjenu ustavnosti ako to izostane. Ovako će ovo biti predmet izborne kampanje u oba entiteta, što odgovara i Dodiku i SDA, a Čović će svakako nastaviti mlatiti mrtvog konja, odnosno izborni zakon. Nadam se da će glasači sve to prozrijeti.

Schmidt je upozorio na pravne posljedice za sve koji postupe suprotno njegovim odlukama kada je u pitanju Zakona o nepokretnoj imovini RS. Možete li pojasniti na koje pravne posljedice je mislio? Koja institucija je nadležna da sankcioniše one koji ne poštuju odluke Visokog predstavnika? Ukoliko je Tužilaštvo BiH nadležno, koliko je realno pouzdati se u njihov rad, obzirom da je upravo nerad Tužilaštva BiH doveo do toga da Visoki predstavnik mora koristiti bonske ovlasti i nametati odluke?

Odluka je, dakle, identična privremenoj mjeri. Zakon se ne smije primjenjivati. Ako neko pokuša prodati makar kvadrat te imovine, ako notar takav ugovor ovjeri, ako službenik u katastru to provede, svi podliježu krivičnim sankcijama. U normalnom sistemu, tada na scenu stupa Tužilaštvo. Ako to izostane, UDT treba pokrenuti disciplinski postupak. Ako to izostane, VSTV treba djelovati. Problem kod nas nije što jedna institucija ne radi svoj posao, već što rijetko ko radi. Podsjećam da dok Istražna komisija nije pred sebe izvela Gordanu Tadić i potpalila vatru oko korištenja CMS sistema, ni UDT ni VSTV nisu reagovali. Iz VSTV-a su nam čak rekli da su od nas prvi put čuli za nekorištenje CMS sistema.