U svijetu 2023. poginulo 99 medijskih radnika, većina u Gazi

U svijetu je prošle godine poginulo 99 novinara ili zaposlenih u medijima, od kojih većina, njih 72, u izraelskim napadima na Gazu, saopćio je Komitet za zaštitu novinara (CPJ).

To je jedan od najgorih rezultata u godišnjim bilansima te nevladine organizacije čije sjedište je u New Yorku i koja već 40 godina izvještava o ubistvima, zatvaranjima, nasilju, cenzuri i prijetnjama prema novinarima i medijskim radnicima, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AFP.

U svom godišnjem izvještaju, CPJ je ukazao da je broj novinara ubijenih na svijetu tokom 2023. godine porastao za 44 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Od 99 poginulih, većina (72) su bili palestinski novinari ubijeni u izraelskim napadima na Gazu, dok je, kontrasta radi, van tog konflikta tokom 2023. ubijeno 22 novinara u 18 zemalja, saopćio je CPJ.

“Novinari u Gazi su svjedoci na prvoj liniji fronta” rekla je šefica CPJ-a Jodie Ginsberg u izvještaju.

“Patnje palestinskih novinara u tom ratu će imati trajne efekte na novinarstvo, ne samo na palestinskim teritorijama, već i dalje. Svaki ubijeni novinar predstavlja napad na naše razumijevanje svijeta”, rekla je direktorica te nevladine organizacije koja je također zabilježila ubistvo tri libanska i dva izraelska novinara.

Prema CPJ-u, od 7. oktobra 2023. godine, kada je počeo izraelski rat u Gazi, do 7. februara ove godine ubijeno je 85 novinara i medijskih radnika. U tom periodu je u Gazi poginulo 28.576 ljudi, prema podacima palestinskog ministarstva zdravlja.

CPJ se već 2023. zabrinuo zbog toga što se naslućivalo da su predstavnici medija postali meta izraelske vojske, sumnjajući da je desetak novinara ubijenih u Gazi ciljano namjerno, što bi, kako je navedeno, moglo da predstavlja “ratni zločin”.

Van sukoba na Bliskom istoku, Filipini i Somalija su zemlje gde je poginulo najviše novinara prošle godine, upozorio je CPJ, koji je istovremeno ukazao na značajno smanjenje broja novinara ubijenih u Meksiku i u Ukrajini.

Među poginulima u Ukrajini je videokoordinator AFP-a Arman Soldin, koji je ubijen tokom obavljanja svojih dužnosti 9. maja u tokom ruskih napada na grad Bahmut.