U Titovom sefu nema ništa Titovo!?

Predsjednik Državne komisije Srbije Oliver Antić rekao je da je dobio izvještaj vještaka o sadržaju nedavno otvorenog takozvanog “Titovog sefa” u Narodnoj banci Srbije, ističući da u tom sefu nema ništa Titovo i da sve su stvari dinastije Karađorđević.

“U sefu nema ništa Titovog, sve je od Karađorđevića. Stiglo mi je vještačenje, vještak je sve pogledao i proučio. To su pokretne stvari još od kralja Aleksandra i kraljice Marije /Karađorđević/”, naveo je Antić.

On je dodao da još nema procjene vrijednosti tih stvari, ali da one pripadaju porodici Karađorđevića, te da nemaju veze sa sukcesijom bivše SFRJ, jer je riječ o privatnoj imovini.

“Vrlo uskoro ćemo izaći u javnost o ovom sefu. U petak je stiglo vještačenje, a uskro šaljemo izvještaj sudu”, rekao je Antić, koji je bio na čelu tročlane državne komisije.

Državna komisija otvorila je u aprilu takozvani “Titov sef” u Narodnoj banci Srbije poslije više od 30 godina od kada su, po odluci Predsjedništva SFRJ, ti predmeti tamo deponovani.

“Depo 555 Predsjedništva SFRJ” otvoren je na zahtjev Prvog osnovnog suda u Beogradu, pred kojim se vodi ostavinska rasprava između Titovih nasljednika.

Prema ranijem pisanju beogradske štampe, veliki broj nađenih stvari ima signaturu Karađorđevića, pa čak i lični potpis kralja Petra, kao i vrijedna numizmatička zbirka i Orden Karađorđeve zvijezde, ukrašen brilijantima, rubinima i smaragdima, koji je pripadao kraljici Mariji.

Državnu komisiju je ovlastio predsjednik Srbije Tomislav Nikolić da izvrši uvid u stvari koje je Predsjedništvo SFRJ pohranilo u depo broj 555 u Narodnoj banci Srbije.

Pošto je Komisija koju je imenovao Nikolić, kao pravni nasljednik Predsjeništva SFRJ, popisala nađene stvari, sudski vještak je u njihovom prisustvu izvršio uvid.

(VisokoIN/Srna)