U utorak Dan žalosti u Kantonu Sarajevo

Povodom smrti Jovana Divjaka, generala Armije Republike Bosne i Hercegovine u penziji, Vlada Kantona Sarajevo danas je proglasila Dan žalosti za utorak, 13. april 2021. godine.

Tog dana u 11:00 sati bit će održana Komemoracija u Narodnom pozorištu u Sarajevu. U 14:00 sata bit će sahrana generala Divjaka na Gradskom groblju „Bare“.

Dan žalosti 13. aprila
„General Jovan Divjak umro je 8. aprila 2021. godine. Kako je riječ o izuzetnoj i znamenitoj osobi za Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo, kako tokom ratnog perioda, tako i kroz njegov angažman u Udruženju ‘Obrazovanje gradi BiH’, Vlada je prihvatila prijedlog premijera KS Edina Forte da se utorak, 13.04.2021. godine, proglasi Danom žalosti u Kantonu Sarajevo“, istaknuto je iz Vlade KS.

U skladu sa Zakonom o proglašenju žalosti u Kantonu Sarajevo, premijer Forto je prethodno obavio konsultacije sa predsjedavajućim i zamjenicima predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo. Istim zakonom je predviđeno i da se Dan žalosti izražava isticanjem zastave Kantona Sarajevo na pola koplja.

U skladu sa Zakonom o upotrebi grba i zastave Kantona Sarajevo, minutom šutnje na radnim i drugim skupovima, održavanjem komemorativnih sjednica, upisivanjem u knjigu žalosti, kao i drugim načinom njenog izražavanja prikladnim za određeni događaj, povodom kojeg se proglašava žalost.

Također, za vrijeme trajanja žalosti odlažu se i sve javne manifestacije zabavnog karaktera, kao i emisije na TVSA i lokalnom radiju i televiziji koje po svojoj prirodi nisu primjerene žalosti.

Dragi Jovo, hvala ti za sve!
Večeras je upriličena projekcija na sarajevskoj Vijećnici povodom smrti Jovana Divjaka, bivšeg generala Armije RBiH i direktora Udruženja Obrazovanje gradi BiH.

“Dragi Jovo, hvala ti za sve”, piše večeras na simbolu grada Sarajeva.