U Zenici protestovali penzioneri, traže povećanje penzija za deset posto

Savez udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) održao je juče protestni skup u Zenici sa kojeg je nekoliko hiljada penzionera poručilo da žele povećanje penzija za deset posto do kraja ove godine te bolju zdravstvenu zaštitu.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera ZDK Mustafa Trakić rekao je da je na području tog kantona 60.000 penzionera, od kojih njih 36.000 ima penziju u iznosu 382 KM.

Naveo je kako su nekoliko puta dobijali obećanja o povećanju penzija, ali se to nije dogodilo.

“Danas kažemo: Dosta. Nema obećanja, od obećanja se ne živi. Danas je konkretan naš zahtjev ovdje, u Zenici, nadam se da će se nastaviti i diljem Federacije BiH. Deset posto povećanje penzija i nema drugog razgovora”, rekao je Trakić.

Penzioneri su istakli kako su svjesni socijalne, političke i ekonomske situacije u društvu, ali zahtijevaju da, kako su kazali, teret svi podjednako nose.

“Skupština je još u martu donijela odluku da se ide na proteste. S obzirom da su vlada i parlament gluhi na naše ranije vapaje. Dugo smo čekali i na koncu odlučili da idemo na ove proteste”, rekao je predsjednik Skupštine Saveza penzionera ZDK Šefik Zvekić.

On je dodao kako se ovom skupu nisu odazvala udruženja iz Tešnja i Olova, ali da se nada da će im se u budućnosti i oni priključiti u ostvarivanju prava penzionera.

Predsjednik Udruženje penzionera Grada Zenica Emin Sijerčić istaknuo je da su zahtjevi penzionera opravdani i dokumentovani, da postoji suficit u Fondu PIO/MIO te da Vlada Federacije BiH može hitno reagirati i povećati penzije.

Penzioneri, naveo je Sijerčić, zahtijevaju i izmjene i dopune Zakona o PIO/MIO, da se mogu liječiti u svim zdravstvenim institucijama u FBiH, od Vlade ZDK traže da im se pod istim uslovima omogući da se mogu liječiti i u privatnim zdravstvenim ustanovama te proširenje Esencijalne liste lijekova.