Ubistvo mladića u Priboju: Bošnjačke stranke traže brze reakcije državnih organa Srbije

Političke stranke koje zastupaju Bošnjake u Sandžaku i Srbiji su u reagiranju povodom ubistva Ervina Ćelahmetovića iz Priboja zatražile hitnu reakciju državnih organa Srbije i procesuiranje osumnjičenog pripadnika policije.

SDA Sandžaka, Ogranak Priboj najoštrije je osudilo ubistvo Bošnjaka iz Priboja Ervina Ćelahmetovića od strane pripadnika interventne jedinice policije Srbije.

“Da su adekvatnije procesurani i strožije kažnjeni pripadnici granične policije MUP-a Srbije koji su prošle godine pozivali na zločine i genocide nad Bošnjacima Sandžaka, iste one koji su počinjeni u BiH, možda do ovog ubistva ne bi došlo.

Živimo u društvu i vremenu gdje uniforma koja treba da štiti građane, zapravo najbrutalnije krši zakone koji sami treba da sprovode. Izražavamo saučešće porodici Ćelahmetović i nadamo se da će pravda biti zadovoljena, da privilegovanih nema i ne smije biti kakav je slučaj bio do sada”, navedeno je u reagiranju iz SDA Sandžaka u Priboju.

Zastupnik SDA Sandžaka u srbijanskom parlamentu, Enis Imamović rekao je da očekuje detaljnije informacije, ali imajući u vidu sve što policija u kontinuitetu radi na štetu Bošnjaka Priboja, “ovo svirepo ubistvo je direktna posljedica zločinačke svijesti koja se njeguje, toleriše pa čak i nagrađuje od strane ove vlasti”.

“To je jedan od razloga zašto smo tražili i ponavljamo zahtjev za smjenu ministra policije Bratislava Gašića, ali i kažnjavanje svih policajaca koji, naročito u Priboju, proteklih godina čine zločine i zlodjela nad bošnjačkim stanovništvom”, istakao je Imamović.

Iz Sandžačke demokratske partije (SDP) navode da su sa velikom tugom primili vijest o stravičnom događaju koji se dogodio tokom noći u Priboju i da je ovaj incident izuzetno zabrinjavajući, posebno imajući u vidu činjenicu da je vinovnik pripadnik MUP-a, organa zaduženog za očuvanje reda i bezbjednosti građana.

SDP traži da država hitno reaguje i preduzme sve neophodne mjere kako bi se vinovnik ovog stravičnog događaja priveo pravdi i najstrožije sankcionisao.