Ucjenjivači koriste i OHR za pozicioniranje. Sad imaju uvjete i za Schmidta

Nakon što učestvovali u izboru Lidije Bradare za predsjednicu Federacije Bosne i Hercegovine, interesno povezani dvojac NES i SBiH ponovo su se oglasili.

Kao i obično, politički ucjenjivači ponovo imaju zahtjeve za koje nije jasno kome ih isporučuju.

Svjesti uloge u novoj parlamentarnoj većini
Naime, sad ove dvije stranke tvrde da neće podržati nikakva “jednokratna” rješenja koje bi mogao nametnuti visoki predstavnik Christian Schmidt, odnosno OHR, kako bi deblokirao formiranje vlasti u kojoj žele učestvovati i NES i SBiH.

Iako niko nije “za” bilo kakva jednokratna rješenja, iz NES-a i SBiH-a sad koordinirano sa Bakirom Izetbegovićem imaju uvjet za međunarodnu zajednicu.

Sudeći prema saopćenju, ovaj dvojac svjestan je svoje uloge u novoj parlamentarnoj većini. To dodatno koriste za svoje pozicioniranje.

Tako oni ističu da su glasali za Bradaru i da su tako potvrdili da postoji “stabilna parlamentarna većina”. No, postoji “ali”.

“Kada je u pitanju najavljena intervencija visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta kako bi se samo privremeno i jednokratno riješio izbor Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, smatramo da bi to dodatno destabiliziralo i kompromitiralo taj proces.

Hoće li reagovati OHR?
Podržavamo trajna i sistemska ustavna rješenja za Federaciju BiH, kojima se jača demokratski sistem, politički pluralizam i uspostava parlamentarnih većina bez blokada, uvjetovanja i pritisaka bilo koje vrste.

Krajnje je vrijeme da se trajno promijeni postojeći diskriminirajući sistem, u kojem se takozvano „legitimno predstavljanje“ koristi isključivo kao alat za blokade i političke obračune, te da kao u svim predstavničkim demokratijama vlast uspostavlja i vrši demokratski izabrana većina”, navodi se u zajedničkom saopćenju NES-a i SBiH-a.

Dakle, iako su navodno dio parlamentarne većine, ove dvije stranke ponovo iskaču i mimo svih iznose svoje mišljenje koje je jednako stavu drugih stranaka.

Očito je da SBiH i NES i ovu situaciju koriste kako bi nečim uvjetovali svoje učešće u vlasti.