Uefa suspendovala disciplinski postupak protiv tri pobunjena kluba

Evropska fudbalska unija (Uefa) suspendovala je disciplinski postupak protiv tri kluba koja i dalje žele da igraju u evropskoj Superligi.

Uefa se pridržava presude suda u Madridu koji je utvrdio da ona nema ovlašćenja da preduzme mjere protiv Real Madrida, Barselone i Juventusa, prenio je danas Skaj.

Tri kluba su na sudu tvrdila da je pokušaj Uefe da ih kazni zbog osnivanja nove lige u suprotnosti sa evropskim zakonom o takmičenju.

Madridski sud presudio je da je Uefa disciplinskim postupcima protiv tri pobunjena kluba kršila zakone o slobodnoj trgovini u Evropskoj uniji i prošle nedjelje je naložio evropskoj kući fudbala da obustavi disciplinski postupak protiv Reala, Barselone i Juventusa.

Uefa je obavijestila preostalih devet klubova, koji su učestvovali u osnivanju Superlige, da za sada ne moraju da plate novčanu kaznu od koje bi novac otišao na bazični fudbal i lokalne projekte.

Ukupno 12 klubova u aprilu je saopštilo da je osnovalo Superligu, nezavisno od Uefa. Poslije velikog pritiska navijača, medija, fudbalskih organizacija, od ideje su prvo odustali engleski klubovi, Arsenal, Čelsi, Liverpul, Mančester siti, Mančester junajted i Totenhem, a zatim i Atletiko Madrid, Milan i Inter.

Uefa i dalje ima mogućnost da pokrene disciplinski postupak protiv tri kluba kada se završi pravni postupak i da zatraži od preostalih devet klubova da plate dogovorenih 22 miliona funti.