UG na sudu u Srbiji pobijedio i Yettel: Mediji rade u interesu javnosti

Kompanija Yettel (bivši Telenor) nedavno je izgubila spor koji je pokrenula protiv kompanija United Grupa (UG) i SBB, televizije N1 i produkcijskog centra Adria News, a kroz koji je pokušala da onemogući istraživanje medija o saradnji kompanija Yettel i Telekom Srbija, čiji je javno opredijeljeni cilj bio urušavanje SBB-a i nezavisnih medijskih kompanija koje posluju u okviru United Grupe, saopćeno je iz United Grupe.
Novinari N1 otkrili su tajni dokument o ciljevima saradnje kompanija Telekom Srbija i Yettel (tadašnji Telenor), ukazujući javnosti na sve detalje njihovog udruživanja. Upravo ovo izvještavanje bilo je povod za tužbu u februaru 2021. godine, navodi se u saopćenju.

“Yettel je kroz čitav sudski postupak pokušavao zanemariti činjenicu da se ulaskom u poslovnu saradnju s kompanijom u državnom vlasništvu, legitimno postavio kao predmet interesa javnosti, prije svega zbog proklamiranih ciljeva da se kroz saradnju dvije kompanije naškodi trećim osobama, uključujući nezavisne medije u odnosu na koje se nikada nije izjasnio“, navodi UG.

Ovom odlukom Privrednog suda u Beogradu spriječen je, dodaju, još jedan pokušaj uređivanja nezavisnih medija kroz sudske tužbe, jer tužilac “kada mu se ne sviđa kako medij izvještava o temi od javnog značaja poseže za zloupotrebom postupaka”.

Iz UG-a podsjećaju da je nedavno isti sud odbio tužbeni zahtjev kompanije Telekom Srbija u iznosu od 80 miliona eura, a povodom drugih medijskih objava u javnom interesu.

“Kao i Telekom Srbija, i Yettel je pokušao postići prestanak izvještavanja, konkretno o odnosu s kompanijom Telekom Srbija, s ciljem uklanjanja tekstova koji im nisu odgovarali, odnosno utjecati na uređivačku politiku nezavisnih medija. Međutim, prvostepeni sud je u potpunosti odbio zahtjev Yettela kao neosnovan ukazujući da nisu ispunjeni zakonski uslovi za radnju nelojalne konkurencije. Sud je posebno naveo da su objave N1 informativnog karaktera namijenjene širem krugu zainteresovane javnosti u vidu diskusije od javnog značaja o saradnji dvije kompanije”, piše u saopćenju UG-a.

Mediji u okviru United Grupe će, u skladu sa svojom nezavisnom uređivačkom politikom, nastaviti i dalje profesionalno i objektivno informisati građane Srbije o svim temama od javnog značaja. Pritisak na uređivačku politiku kroz sudske tužbe, bez obzira na to da li dolaze od kompanija Telekom Srbija, Yettel ili nekog trećeg, u tome ih neće spriječiti, poručuju iz United Grupe.